Un asteroid denumit 2025 OW, cu o lungime de aproximativ 64 de metri, va trece pe lângă planeta noastră pe 28 iulie, la o distanță de circa 633.000 de kilometri, echivalentul a 1,6 ori distanța medie dintre Pământ și Lună.
Acesta se deplasează cu o viteză de peste 75.000 km/h, dar specialiștii subliniază că nu există niciun pericol asociat cu această trecere. Ian J. O'Neill, specialist în relații media la Jet Propulsion Laboratory al NASA, a declarat că astfel de evenimente sunt o parte obișnuită a activității sistemului solar. „Dacă ar exista vreo amenințare, am anunța imediat”, a adăugat el.
Davide Farnocchia, expert în asteroizi, a explicat că apropierile de acest tip sunt frecvente și fac parte din structura naturală a sistemului solar. Echipa sa monitorizează mai mulți asteroizi care se apropie de Pământ, iar în săptămâna următoare, cinci astfel de obiecte sunt în atenția lor. Deși 2025 OW este considerat interesant din punct de vedere științific, orbita sa este bine cunoscută, ceea ce îl face inofensiv.
De asemenea, 2025 OW nu va fi vizibil cu binoclul, dar un eveniment mai impresionant este așteptat în aprilie 2029, când asteroidul Apophis, având o lungime de peste 340 de metri, va trece la doar 38.000 km de Pământ, având potențialul de a fi observat cu ochiul liber.
Experții amintesc, de asemenea, că Pământul este „bombardat” zilnic de aproximativ 100 de tone de praf cosmic, dar coliziunile cu obiecte mai mari sunt extrem de rare.