Donald Trump se bazează pe un grup restrâns de consilieri pentru a evalua o posibilă intervenție militară împotriva Iranului. Un oficial de rang înalt a dezvăluit că președintele a solicitat opinii nu doar din interiorul administrației, ci și de la aliați externi, încercând să măsoreze sprijinul pentru o astfel de acțiune, care a generat controverse chiar și în rândul susținătorilor săi apropiați.
Deciziile cruciale sunt luate de un număr limitat de oficiali, printre care se numără vicepreședintele JD Vance, șefa de cabinet Susie Wiles, adjunctul șefului de cabinet Stephen Miller și secretarul de stat Marco Rubio, care ocupă și funcția de consilier național interimar pentru securitate. De asemenea, Steve Witkoff, trimisul pentru Orientul Mijlociu, joacă un rol important în aceste decizii.
Cu toate acestea, Trump a restrâns cercul de consultare în anumite privințe, evitând în mod frecvent să se consulte cu Tulsi Gabbard, directoarea Națională a Informațiilor, și cu secretarul Apărării Pete Hegseth. Purtătorul de cuvânt al Departamentului Apărării a respins acuzațiile privind marginalizarea lui Hegseth, afirmând că acesta are o comunicare constantă cu președintele.
Trump ascultă, de asemenea, sfaturile generalilor, inclusiv pe cele ale generalului Dan Caine și generalului Erik Kurilla, precum și ale directorului CIA, John Ratcliffe.
Decizia președintelui privind implicarea SUA în conflictul dintre Israel și Iran este așteptată în următoarele două săptămâni. Spre deosebire de predecesorii săi, Trump preferă discuții informale, ceea ce limitează posibilitatea ca oficialii să conteste planurile sale.
Recent, când a anunțat ridicarea sancțiunilor asupra Siriei, oficialii au fost surprinși, deoarece nu au fost realizate pregătiri corespunzătoare pentru implementarea acestei măsuri. De asemenea, rolul Consiliului Național de Securitate a fost redus semnificativ, în contrast cu modul în care acționau administrațiile anterioare.