SUA acuză Cuba de lipsă de cooperare în combaterea terorismului

SUA acuză Cuba de lipsă de cooperare în combaterea terorismului

Departamentul de Stat al Statelor Unite a declarat, într-o declarație oficială, că există cel puțin 11 fugari americani în Cuba, dintre care mai mulți se confruntă cu acuzații legate de terorism. Guvernul cubanez "a demonstrat clar că nu dorește să discute despre întoarcerea acestor indivizi" pentru a se confrunta cu justiția din Statele Unite.

Ministrul cubanez de Externe, Bruno Rodriguez, a criticat decizia secretarului de stat american Marco Rubio, un cubanezo-american, afirmând că aceasta se bazează pe minciuni.

Acuzațiile de necooperare

Rodriguez a subliniat pe platforma X, marți seara, că "merită să-i reamintim că agențiile din propria sa țară au prezentat dovezi contrare" începând cu anul 2024.

Anul trecut, oficialii administrației Biden au decis să excludă Cuba de pe lista statelor care nu cooperează, citând reluarea colaborării în domeniul aplicării legii între Cuba și SUA ca motiv principal pentru care desemnarea anterioară "nu mai este adecvată".

Lista de cooperare și sancțiuni

Lista de cooperare împotriva terorismului, pe care Departamentul de Stat este obligat prin lege să o transmită Congresului, nu coincide cu lista statelor care sponsorizează terorismul. De asemenea, Biden a scos Cuba de pe lista statelor care sponsorizează terorismul, însă Trump a revenit rapid asupra deciziei, impunând noi sancțiuni severe asupra insulei din Caraibe.

În plus, Departamentul de Stat a re-evaluat marți Coreea de Nord, Iranul, Siria și Venezuela ca țări care nu cooperează cu SUA în eforturile de combatere a terorismului. Această certificare duce la interzicerea vânzării sau a licențelor de export pentru articole și servicii de apărare către aceste națiuni.