Recent, președintele american a anulat o livrare de armament destinată Ucrainei, decizie care a surprins oficialii din domeniul apărării. Aceasta livrare includea 30 de rachete de apărare antiaeriană tip Patriot, 8.500 de obuze de calibrul 155 mm, peste 250 de rachete GMLRS și 142 de rachete aer-sol Hellfire.
Motivația acestei decizii, conform unei purtătoare de cuvânt a Casei Albe, a fost prioritizarea intereselor Americii și o evaluare a ajutoarelor militare oferite altor națiuni.
De asemenea, un purtător de cuvânt al Kremlinului a comentat că reducerea livrărilor de armament către Ucraina ar putea duce la o accelerare a finalizării operațiunii militare speciale rusești.
Trump a promis că, dacă va fi reales, va încheia conflictul din Ucraina rapid, dar negocierile cu Rusia continuă să fie complicate. Moscova solicită cedarea unor regiuni precum Zaporojie, Herson, Lugansk, Donețk și Crimeea, precum și renunțarea Ucrainei la aderarea la NATO.
Recent, Trump a exprimat nemulțumire față de negocierile actuale, acuzând Rusia și subliniind necesitatea unor livrări suplimentare de arme, în special de tip defensiv. Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a avut discuții cu Trump, exprimându-și dorința de a întări apărarea aeriană a țării.
În acest context, Statele Unite au anunțat că vor continua să sprijine Ucraina, oferind un ajutor militar semnificativ în valoare de 64,6 miliarde de dolari de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.
De asemenea, armata rusă a raportat recent câteva progrese pe teren, cucerind un sat în regiunea Dnipropetrovsk, o premieră în această zonă de la începutul conflictului.