Scădere alarmantă a vaccinării copiilor în Europa: România în situație critică

Scădere alarmantă a vaccinării copiilor în Europa: România în situație critică

Recent, UNICEF a tras un semnal de alarmă privind scăderea ratei de vaccinare a copiilor în Europa, cu un impact deosebit asupra sănătății publice. În România, se estimează că, pentru vaccinul DTP1, doar 79% dintre copii vor fi vaccinați în 2024, ceea ce înseamnă că aproximativ 38.000 de copii nu au primit nicio doză.

Pe plan global, 89% dintre copii au primit cel puțin o doză de vaccin pentru difterie, tetanos și tuse convulsivă, iar 85% au fost vaccinați complet. Aceasta reprezintă o creștere modestă de 171.000 de copii care au fost vaccinați în 2024 față de anul anterior. Totuși, scăderile înregistrate în Europa sunt îngrijorătoare, cu o rată de acoperire care a scăzut cu 1% față de 2023.

În perioada 2019-2024, statisticile arată o scădere semnificativă: de la 92% la 91% pentru a doua doză de vaccin ROR, și de la 95% la 93% pentru doza a treia de vaccin DTP. În acest context, UNICEF a subliniat că multe țări din regiune nu au atins obiectivul de acoperire de 95% necesar pentru imunitate de grup.

În România, acoperirea vaccinului împotriva rujeolei a fost estimată la 78% în 2023, ceea ce echivalează cu 40.000 de copii nevaccinați. De asemenea, rata de acoperire pentru a doua doză de vaccin ROR a fost de doar 62%, cu 77.000 de copii neprotejați. În contrast, vaccinul anti-HPV a avut o acoperire de doar 17% pentru fetele cu vârsta de până la 15 ani în 2024.

UNICEF și OMS colaborează cu autoritățile de sănătate pentru a aborda aceste inegalități și pentru a îmbunătăți acoperirea vaccinală. Dr. Hans Henri P. Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, a subliniat necesitatea de acțiuni urgente pentru a preveni reapariția bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: copii România sănătate publică UNICEF vaccinare
Autor: Paraschiv Dumitru