România a fost alocată o sumă de 712,3 milioane de euro dintr-un total de 3,66 miliarde de euro acordate de Uniunea Europeană pentru modernizarea energetică. Această plată reprezintă cea mai mare sumă din Fondul pentru modernizare, având în vedere că, de la începutul programului în ianuarie 2021, fondurile totale ajung la 19,1 miliarde de euro.
Banii provin din veniturile generate prin schema UE de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) și vor sprijini 34 de proiecte în nouă state membre, având ca obiectiv modernizarea sistemelor energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
În ceea ce privește distribuția fondurilor, Polonia a primit cea mai mare sumă, 1,33 miliarde de euro, urmată de Cehia cu 1,05 miliarde de euro și România pe locul trei. Alte țări beneficiare includ Ungaria, Croația, Grecia, Letonia, Lituania și Slovenia, fiecare primind sume variate pentru proiectele lor energetice.
Printre inițiativele sprijinite se numără programe de eficiență energetică, generarea de energie din surse regenerabile și modernizarea rețelelor energetice. De exemplu, Grecia va implementa un program pentru înlocuirea autobuzelor diesel cu autobuze electrice, iar Ungaria va îmbunătăți eficiența energetică a clădirilor publice.
Proiectele finanțate se aliniază obiectivelor strategice ale Uniunii Europene, contribuind la îndeplinirea țintelor de climă și energie, precum și la creșterea competitivității industriale. Fondul pentru modernizare se concentrează pe sprijinirea țărilor cu venituri mai mici, având scopul de a facilita tranziția acestora către neutralitatea climatică.