Profilul votantului român care contestă corectitudinea alegerilor prezidențiale

Profilul votantului român care contestă corectitudinea alegerilor prezidențiale

Rezultatele unui sondaj recent evidențiază o divizare clară a opiniilor românilor privind corectitudinea alegerilor prezidențiale din 2025: 50,4% dintre respondenți consideră că alegerile au fost organizate în mod corect, în timp ce 45,7% contestă această afirmație.

În plus, 3,9% dintre participanți nu au putut sau nu au dorit să ofere un răspuns la această întrebare.

Eșantionul a fost reprezentativ pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârste de 18 ani și peste, incluzând 1.150 de respondenți. Marja de eroare a sondajului este de ±2,9%, iar gradul de încredere este de 95%.

Cine sunt românii care i-au votat pe Nicușor Dan și George Simion

Diferențe semnificative au fost observate între grupurile sociale, în funcție de afiliațiile politice, educație sau locul de rezidență. Printre cei care au considerat că alegerile au fost organizate corect se numără:

  • Votanții PNL (90%) și USR (89%),
  • Persoanele cu studii superioare (75%),
  • Locuitorii din București (66%) și cei din urbanul mare (60%).

În contrast, cei care au considerat că alegerile au fost organizate incorect provin, în special, din următoarele categorii:

  • Votanții AUR (89%),
  • Persoanele cu educație primară (71%),
  • Locuitorii din mediul rural (58%),
  • Utilizatorii de TikTok (58%).

Polarizarea opiniei publice

Aceste rezultate subliniază polarizarea puternică a votului în România, așa cum a evidențiat directorul INSCOP Research, Remus Ștefureac. Potrivit acestuia, diferențele semnificative între opiniile românilor se corelează direct cu structura bazinelor electorale ale principalelor partide politice.

De asemenea, Ștefureac a atras atenția asupra impactului negativ al dezinformării, care influențează percepția publicului despre corectitudinea procesului electoral și despre democrația din România.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: alegeri prezidențiale INSCOP Research opinie publică polarizare sondaj
Autor: Paraschiv Dumitru