Procesul tragediei din secția ATI a spitalului din Piatra Neamț începe după aproape cinci ani: zece oameni au murit în incendiul devastator

Procesul tragediei din secția ATI a spitalului din Piatra Neamț începe după aproape cinci ani: zece oameni au murit în incendiul devastator

Conform informațiilor disponibile pe portalul instanțelor, magistratul a respins cererile și excepțiile formulate de cele două asistente medicale, precum și de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, inculpați în acest dosar.

Imaginile surprinse în anul 2020, după incendiul devastator din secția ATI a spitalului din Piatra Neamț, ilustrează gravitatea evenimentului.

Măsura poate fi contestată de inculpați în termen de trei zile de la comunicare, la Tribunalul Neamț.

"În temeiul art. 346 alin. (2) Cod procedură penală, se constată competența Judecătoriei Piatra Neamț, legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul emis de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, întocmit la data de 31.01.2025, în dosarul de urmărire penală nr. 201/76/P/2020, legalitatea administrării probelor și a efectuării actelor de urmărire penală. Se dispune începerea judecății în cauza privind inculpatele: Șoltescu Geanina, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru (...), Volintir Elena, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru (...), și Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru. (...) Cu drept de contestație, la Tribunalul Neamț, în termen de 3 zile de la comunicare", se arată în pronunțarea judecătorului din data de 3 iunie.

Procurorii IICJ menționează în rechizitoriul trimis instanței că, în data de 14 noiembrie 2020, fiind în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cele două asistente medicale, în cadrul secției ATI a SJU Piatra Neamț, nu ar fi luat măsurile necesare pentru a îndepărta sau stinge lumânarea tip candelă care ardea pe noptiera unui pacient aflat în agonie.

Acestea ar fi încălcat mai multe prevederi legate de asigurarea securității și sănătății în muncă, siguranța la incendiu și bunele practici în exercitarea actului medical.

"Prin încălcarea deliberată a standardelor minime de prevenție în domeniul sănătății și securității în muncă s-a creat un pericol iminent de producere a unui accident de muncă, care s-a concretizat prin izbucnirea incendiului soldat cu vătămarea corporală a unui medic, care a suferit arsuri de grad II-III pe 70-75% din suprafața corporală, necesitând 160-170 de zile de îngrijiri medicale pentru vindecare și punând în primejdie viața victimei, generând astfel un prejudiciu estetic grav și permanent", afirmă procurorii, conform Agerpres.

Referitor la SJU Piatra Neamț, din rechizitoriu reiese că, în perioada 31 martie 2020 - 14 noiembrie 2020, prin conduitele culpabile ale factorilor decizionali, instituția ar fi încălcat mai multe prevederi menite să asigure securitatea și sănătatea în muncă, siguranța la incendiu și bunele practici în exercitarea actului medical.

Se menționează că s-ar fi creat premisele izbucnirii și propagării rapide a incendiului din data de 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18:40, în salonul 240 al secției ATI, ceea ce a dus la decesul a nouă pacienți internați, prin intoxicație cu monoxid de carbon, arsuri și insuficiență cardio-respiratorie acută, vătămarea corporală a unui medic și a celor două asistente medicale inculpate, precum și degradarea salonului 240 și a echipamentelor din cadrul acestuia.

Pagubele materiale cauzate prin comiterea faptelor au fost evaluate la peste 2,5 milioane de lei.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: asistenți medicali ATI incendiu judecată Piatra Neamț proces spital tragedie
Autor: Paraschiv Dumitru