Parlamentul adoptă legea „România fără violenţă”, ce dublează pedepsele minime pentru agresori

Parlamentul adoptă legea „România fără violenţă”, ce dublează pedepsele minime pentru agresori

România se situează pe locul 4 la nivel european în ceea ce privește statisticile privind violența împotriva femeilor.

„Legea „România fără violenţă” a fost adoptată astăzi în Parlament. Forma inițială a proiectului de lege a fost depusă la Senat în octombrie 2024, de către Alexandru Nazare, împreună cu un grup de senatori, printre care Mihail Veștea, Vlad Pufu și Raluca Ioan, precum și alți senatori liberali. Propunerea legislativă modifică și completează mai multe acte normative, având ca scop combaterea violenței”, se menționează într-un comunicat.

Pedepsirea mai severă a agresorilor

Printre cele mai semnificative modificări aduse de noua lege se numără dublarea pedepselor minime prevăzute în Codul penal pentru infracțiunea de „lovire și alte violențe”; majorarea cuantumului amenzii penale la o valoare cuprinsă între 60 lei și 600 lei/zi/amendă; îmbunătățirea cadrului normativ referitor la ordinul de protecție, inclusiv prin creșterea pedepselor pentru persoanele care au comis anterior o infracțiune de încălcare a măsurilor dispuse prin ordinul de protecție.

„Toleranța noastră față de orice formă de violență trebuie să fie zero. De la această premisă am pornit atunci când, în calitate de senator, am elaborat și depus în Parlament Legea „România fără violență”, fiind intrigat de faptul că violența stradală, violența în familie sau violența în școală păreau să fie lucruri cu care trebuie să ne obișnuim. Sunt foarte bucuros de această reușită legislativă și aș fi și mai bucuros dacă și alte inițiative elaborate și depuse de noi în cursul anului 2024 ar fi adoptate în regim de urgență. Mă refer la proiecte precum România fără clanuri interlope și fără traficanți, deja adoptat de Senat și aflat în prezent în proceduri parlamentare la Camera Deputaților. Sunt proiecte de care societatea noastră are mare nevoie, pentru a evita tragedii și a salva cât mai multe destine”, a declarat Alexandru Nazare, președinte Paneuropa România.

Contextul statistic

Datele arată că, la nivel european, 31% dintre femeile din UE au raportat violență fizică sau sexuală în viața adultă. În rândul celor cu vârste între 18–29 ani, procentul ajunge la 35%. Totodată, 18% dintre femeile care au avut un partener au fost victime ale violenței fizice sau sexuale, procentul crescând la 32% dacă includem și violența psihologică.

La nivel global, în 2023, 140 de femei și fete au fost ucise zilnic de un partener intim sau membru al familiei.

„În calitate de președinte Paneuropa România, pe lângă proiectele strategice pe care le coordonez la nivel internațional, voi continua campaniile publice împotriva violenței, consumului și traficului de droguri, precum și împotriva grupărilor de crimă organizată care terorizează multe comunități locale. Am convingerea că, printr-o legislație care să pedepsească sever aceste infracțiuni, prin autorități publice implicate și prin suportul puternic al societății civile, ne vom putea îndeplini aceste obiective”, a concluzionat Alexandru Nazare, președinte Paneuropa România.

Etichete: agresiune lege pedeapsă protecție violență
Autor: Paraschiv Dumitru