Noua lege care limitează accesul la jocurile de noroc a fost adoptată de Senat

Noua lege care limitează accesul la jocurile de noroc a fost adoptată de Senat

Senatul a adoptat recent un proiect de lege care vizează limitarea accesului la jocurile de noroc, înregistrând 118 voturi „pentru” și 8 voturi „împotrivă”.

Propunerea legislativă modifică și completează OUG 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, obligând Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) să integreze pe site-ul său un buton de autoexcludere, plasat în partea superioară a paginii web. De asemenea, se va asigura afișarea în timp real a numărului de cereri de autoexcludere înregistrate și a celor procesate.

Proiectul a fost amendat de Comisia juridică și a fost aprobat în forma modificată de plen.

Prevederile proiectului de lege includ, printre altele, introducerea unui Registru privind persoanele autoexcluse, instrumente de monitorizare și control pentru operatori, o linie de comunicare de tip tel verde și alte măsuri menite să combată și să prevină adicția de jocuri de noroc.

ONJN are obligația de a include solicitanții în acest registru.

Conform textului adoptat, „Organizatorii de jocuri de noroc sunt obligați să nu permită accesul la activități de jocuri de noroc persoanelor autoexcluse identificate în Registrul privind persoanele autoexcluse. Acest registru este creat, gestionat și actualizat permanent de către ONJN, iar organizatorii de jocuri de noroc îl vor interoga în timp real.”

Solicitările de autoexcludere pot fi depuse atât la ONJN, cât și la organizatorii de jocuri de noroc, fie fizic, fie online, iar aplicarea acestora este obligatorie pentru toate formele de jocuri de noroc licențiate și autorizate de ONJN pe teritoriul României. Organizatorii au obligația de a transmite ONJN solicitările de autoexcludere în termen de o zi lucrătoare de la înregistrare.

Jucătorii care dovedesc că au îndeplinit formalitățile de autoexcludere au dreptul să li se returneze, în maximum 48 de ore, sumele jucate pe durata autoexcluderii, în baza unei cereri depuse la operator, fie în punctele de lucru, fie online,” conform proiectului de lege.

Persoanele fizice pot solicita ONJN autoexcluderea pentru o perioadă determinată sau nedeterminată. Autoexcluderea pe o perioadă determinată se poate dispune pentru 12, 24 sau 36 de luni. Participarea la jocurile de noroc a persoanelor care s-au autoexclus pentru o perioadă determinată este permisă doar după expirarea acestei perioade. Persoanele autoexcluse pentru o perioadă nedeterminată pot solicita radierea din registru numai după 12 luni de la înregistrare.

Un alt amendament, menționat ca având rolul de a „reduce stigmatizarea și de a promova o abordare terapeutică,” prevede că „când o persoană solicită autoexcluderea, ONJN sau organizatorul de jocuri de noroc trebuie să o informeze cu privire la opțiunile de consiliere și tratament pentru dependența de jocuri de noroc într-o instituție specializată.”

„O persoană poate fi declarată indezirabilă de către operatorul de jocuri de noroc dacă a încălcat regulamentul de joc. Această declarație produce efecte doar între operatorul de joc și persoana respectivă. Persoanele declarate indezirabile vor fi incluse în registrele fiecărui operator, registre ce pot fi solicitate de organele de control ale ONJN,” se mai arată în noul text legislativ adoptat.

Propunerea legislativă urmează să fie dezbătută de Camera Deputaților, care este forul legislativ decizional în această chestiune.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: adicție autoexcludere jocuri de noroc legislație ONJN prevenire Senat
Autor: Paraschiv Dumitru