Moody's apreciază măsurile fiscale ale României, dar avertizează asupra riscurilor

Moody

Agenția de rating Moody's a declarat că măsurile fiscale adoptate de România ar putea conduce la o consolidare bugetară de aproximativ 0,6% din PIB în 2025. Aceasta se va realiza în principal prin creșterea cotelor TVA, începând cu 1 august. Prognoza pentru 2026 sugerează o consolidare și mai semnificativă, de circa 3% din PIB, datorată atât măsurilor deja implementate, cât și introducerii unor taxe pe dividende și limitării creșterilor salariale și de pensii în sectorul public.

Raportul subliniază provocările și recomandările esențiale pentru succesul consolidării fiscale. Moody's accentuează importanța respectării stricte a țintelor fiscale stabilite, considerând că angajamentul față de obiectivele bugetare este vital pentru menținerea credibilității fiscale a țării și pentru reducerea durabilă a deficitului. Orice deviație de la plan ar putea afecta negativ ratingul suveran al României.

Implementarea eficientă a pachetului de măsuri fiscale reprezintă o provocare majoră, iar agenția subliniază riscurile legate de posibila neîndeplinire a contribuției estimată la reducerea deficitului. În acest context, se recomandă ca guvernul să fie pregătit să facă ajustări necesare pentru a se asigura că obiectivele fiscale sunt realizate.

Moody's consideră, de asemenea, că implementarea integrală a celui de-al doilea pachet de măsuri fiscale și a reformelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) este esențială pentru o consolidare fiscală suplimentară și pentru accesarea fondurilor europene. Se estimează că pachetul ar putea fi adoptat până la sfârșitul lunii iulie și va include măsuri pentru generarea de venituri și reducerea cheltuielilor de investiții în 2025 și 2026.

Accesarea fondurilor din PNRR și din bugetul UE este crucială pentru susținerea creșterii economice, mai ales în contextul consolidării fiscale. Maximizarea absorbției acestor fonduri ar putea ajuta la atenuarea presiunilor economice pe termen scurt și la facilitarea eforturilor de ajustare fiscală.

În urma implementării măsurilor fiscale, Moody's estimează că deficitul fiscal al României ar putea scădea la 7,8% din PIB în 2025 și 6,1% din PIB în 2026, îmbunătățiri față de prognozele anterioare de 8,3%% și 7,7%%.

În ceea ce privește datoria publică, aceasta ar putea ajunge la 62,6% din PIB la finalul lui 2026, în creștere de la 54,8%% în 2024, dar se estimează că se va plafona la 66,5%% din PIB începând cu 2029.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: datoria publică deficit bugetar măsuri fiscale Moodys rating suveran
Autor: Paraschiv Dumitru