În România, numărul persoanelor care plătesc contribuții de sănătate este de aproximativ 6,5 milioane, în timp ce beneficiarii acestor contribuții ajung la aproape 17 milioane. Această discrepanță va suferi modificări semnificative în urma noilor măsuri adoptate de Guvern.
Conform unei analize realizate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în 2024, au fost înregistrate 10,4 milioane de români asigurați fără a plăti CASS, inclusiv un număr considerabil de coasigurați. Se estimează că peste 650.000 de adulți, fără venituri sau cu muncă la negru, beneficiază de asigurare de sănătate.
Astfel, de la 1 septembrie, persoanele coasigurate (precum soții sau părinții fără venituri) vor obține statutul de asigurat doar dacă contribuția pentru asigurările sociale de sănătate este plătită timp de 6 luni, calculată la salariul minim brut. Aceasta implică o declarație unică la ANAF, angajându-se să plătească 2.430 de lei anual pentru fiecare coasigurat.
De asemenea, vor fi excluși de la scutirea plății contribuțiilor cei care primesc indemnizație de șomaj, cei aflați în concediu de creștere a copilului și călugării. Președintele CNAS, Horațiu Moldovan, a subliniat că se așteaptă ca numărul plătitorilor să ajungă la aproximativ 10 milioane, ceea ce ar genera venituri estimate între 7 și 7,5 miliarde de lei pentru fondul național de asigurări sociale de sănătate.
Pacienții cu boli cronice, inclusiv cei neasigurați, vor continua să beneficieze de tratamente prin Programele Naționale de Sănătate. Acestea includ afecțiuni precum oncologia, diabetul, bolile cardiovasculare, și altele, asigurând accesul la medicamente și servicii medicale necesare.
În ceea ce privește concediile medicale, de la 1 august, indemnizația pentru concediile medicale legate de boli obișnuite, cum ar fi răcelile, va fi calculată în funcție de durata concediului. Astfel, pacienții vor primi 55% din salariu pentru primele 7 zile, 65% pentru între 8 și 14 zile, și 75% pentru concediile ce depășesc 15 zile.