Miniștrii de externe NATO discută despre cheltuielile militare în Antalya, având în vedere amenințările lui Trump

Miniștrii de externe NATO discută despre cheltuielile militare în Antalya, având în vedere amenințările lui Trump

Reuniune informală în Antalya
Întâmplător, această reuniune informală a miniștrilor de externe ai statelor membre NATO, planificată cu mult timp în urmă, coincide cu o întâlnire foarte așteptată, dar care rămâne de confirmat, între Rusia și Ucraina, programată pentru joi, la Istanbul.

Evenimentul de două zile
Ministrul de externe turc, Hakan Fidan, va găzdui acest eveniment de două zile în Antalya, care se așteaptă să se concentreze pe cheltuielile de apărare și viitorul securității europene.

Consultări preliminare
Secretarul de stat american, Marco Rubio, a anunțat că se va deplasa în Turcia pentru a participa la întâlnire. Este de așteptat ca miniștrii să înceapă consultările la cină, miercuri seara, discuțiile urmând să fie reluate joi dimineața.

Context electoral
În contextul alegerilor din 2025, promisiunile electorale ale candidaților, cum ar fi Nicușor Dan și George Simion, captează atenția, iar reacțiile liderilor din regiune sunt, de asemenea, de interes. Maia Sandu a adresat un apel la vot pentru Nicușor Dan, evidențiind calitățile acestuia.

Obiectivele de apărare
Statele Unite solicită țărilor membre ale Alianței Nord-Atlantice să aloce cel puțin 5% din PIB pentru apărare, o creștere considerată de multe națiuni imposibil de realizat. Până la sfârșitul anului 2024, 22 de țări membre NATO se așteaptă să atingă obiectivul de 2% din PIB pentru cheltuielile militare, stabilit în 2014. Totuși, mai multe țări, precum Italia, Spania și Belgia, sunt încă sub acest obiectiv, dar au promis să-l atingă anul acesta.

Consensul NATO
„Există un consens larg că trebuie să ne intensificăm semnificativ eforturile”, a declarat recent un diplomat al NATO. Totuși, o țintă de 5% rămâne un obstacol semnificativ pentru mulți aliați europeni. Ca soluție de compromis, secretarul general al NATO, Mark Rutte, a propus o abordare în două etape, care include cheltuieli non-militare.

Propuneri de cheltuieli
Această idee a fost bine primită de ambasadorul american la NATO, Matthew Whitaker, care a subliniat că creșterea cheltuielilor militare, negociată de cele 32 de țări din Alianța Nord-Atlantică înainte de summitul de la Haga (24-25 iunie), va include toate aspectele necesare pentru a descuraja și apăra aliații. „Asta depășește cu mult rachetele, tancurile și obuzierele”, a adăugat el.

Stabilirea unui prag de 3,5%
Secretarul general al NATO a sugerat stabilirea unui prag de 3,5% pentru cheltuielile strict militare, de atins până în 2032, la care să se adauge un obiectiv de 1,5% din PIB pentru cheltuieli mai ample, cum ar fi infrastructura, ceea ce ar fi mai ușor de realizat pentru țări precum Italia sau Spania.

Angajamentele aliaților
Mark Rutte a propus, de asemenea, un angajament de creștere minimă anuală de 0,2% a cheltuielilor strict militare. Această creștere anuală este considerată „foarte dificil de impus”, dar diplomatții NATO consideră că propunerea lui Rutte este realizabilă și benefică pentru toți aliații.

Perspectivele discuțiilor
Niciun progres semnificativ nu este așteptat la discuțiile din Antalya, însă subiectul va fi reluat în iunie de miniștrii apărării din statele membre NATO. De asemenea, șefii diplomației din Alianța Nord-Atlantică vor aborda războiul din Ucraina în contextul întâlnirii posibile dintre Ucraina și Rusia, sub auspiciile președintelui american Donald Trump.