Bolile netransmisibile continuă să reprezinte cea mai mare cauză de deces și dizabilitate la nivel mondial, afectând grav și Europa. Statisticile arată că 1 din 5 bărbați și 1 din 10 femei nu ajung la 70 de ani din cauza unor afecțiuni precum bolile cardiovasculare, cancerul, bolile respiratorii cronice și diabetul.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 1,8 milioane de decese cauzate de boli cronice sunt evitabile în Europa în fiecare an. Majoritatea acestor decese, 60%, sunt asociate cu factori comportamentali, metabolici sau de mediu, inclusiv fumatul, consumul de alcool, alimentația nesănătoasă și lipsa exercițiilor fizice. Aceste comportamente sunt în creștere, în special în Europa de Est, dar există potențial pentru intervenții prin politici de sănătate publică.
Restul de 40% dintre decesele evitate sau întârziate ar putea fi rezultatul diagnosticării timpurii și tratamentelor adecvate, conform OMS.
Aceste decese generează costuri economice semnificative, estimate la aproximativ 439,4 miliarde de euro pe an. „Dacă bolile netransmisibile ar fi un virus, lumea ar fi în carantină,” a declarat Hans Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa, subliniind că aceste boli sunt adesea tratate cu indiferență, deși sunt în mare parte evitabile.
Din cele 53 de țări din regiune, doar zece au reușit să îndeplinească obiectivul de reducere cu 25% a mortalității premature cauzate de principalele boli netransmisibile între 2010 și 2025. Aceste țări sunt Belgia, Danemarca, Estonia, Israel, Kazahstan, Luxemburg, Norvegia, Țările de Jos, Suedia și Elveția.
Totuși, 26 de alte țări au șansa de a atinge acest obiectiv până în 2025, cu eforturi suplimentare în prevenție și îmbunătățiri în îngrijirea medicală.