Fermierii români se confruntă cu criza fructelor de pădure din cauza vremii extreme

Fermierii români se confruntă cu criza fructelor de pădure din cauza vremii extreme

Creșterea suprafețelor cultivate cu fructe de pădure nu mai aduce beneficii fermierilor români, care se confruntă cu condiții climatice nefavorabile. În 2022, România a importat fructe de pădure în valoare de peste 100 milioane de euro.

Soții Codreanu din Gorj, care cultivă mure pe 5.000 de metri pătrați, au raportat pierderi semnificative, având o recoltă redusă la jumătate din cauza vremii extreme. Viorica Codreanu a declarat: „Am avut o plantație foarte frumoasă, dar acum, din cauza secetei, s-a uscat.” În urma acestor dificultăți, ei au decis să desființeze plantația.

Alți fermieri, precum Liviu Cotojman, primarul din Roșia de Amaradia, au confirmat că unii producători au renunțat deja la culturile de mure din cauza lipsei pieței și a secetei severe. În același timp, plantațiile de zmeură au suferit pierderi considerabile, cu recolte reduse drastic comparativ cu anii anteriori.

„Dacă anul trecut culegeam 50 de kg, anul acesta de abia reușim să culegem 10-12 kg”, a explicat Roxana Guia, proprietar de cultură.

Problemele nu se limitează doar la plantații, ci afectează și fructele din păduri, iar Romsilva a raportat o scădere cu zeci de mii de kilograme anual. Inginerul Claudiu Pop de la Direcția Silvică Alba a menționat că, în prezent, nu se preconizează comercializarea fructelor de pădure din flora spontană.

În contextul în care suprafețele cultivate cu zmeură, afine și mure au crescut constant cu ajutorul fondurilor europene, climatul extrem din acest an a dus la o situație fără precedent. Profesorul Alin Dobrei de la Universitatea pentru Științele Vieții din Timișoara a subliniat: „Cred că a fost cel mai dificil an din ultimii 20 sau 30 de ani.” Acesta a evidențiat impactul temperaturilor ridicate asupra sănătății plantelor.

Studiile au arătat că temperatura solului din Transilvania a crescut cu aproximativ 2 grade Celsius în ultimii ani, iar statisticile ANM confirmă că luna iunie a fost cea mai secetoasă din istoria recentă a României.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: agricultură climă fermieri fructe de pădure secetă
Autor: Paraschiv Dumitru