Explozia cazurilor de rabie în România: efectele războiului din Ucraina

Explozia cazurilor de rabie în România: efectele războiului din Ucraina

Războiul din Ucraina are consecințe neașteptate asupra sănătății publice din România, generând o creștere alarmantă a cazurilor de rabie. Medicii veterinari atrag atenția asupra faptului că conflictul din vecinătate a oprit campaniile de vaccinare pentru animalele sălbatice.

În județul Iași, au fost confirmate 20 de focare de rabie, iar autoritățile estimează că până la sfârșitul anului s-ar putea depăși recordul din 2013, când au fost înregistrate 32 de cazuri. Gabriel Ciobanu, directorul Direcției Sanitar-Veterinare Iași, afirmă că numărul cazurilor „se înmulțește de la săptămână la săptămână”, afectând diverse specii, inclusiv vulpi și vaci.

Până acum, peste 850 de persoane au fost vaccinate împotriva rabiei. O familie cu cinci copii din comuna Mădârjac a avut nevoie de îngrijiri medicale după ce a intrat în contact cu o vacă infectată de un animal sălbatic.

Petronela Farcaș, o localnică, a relatat că medicul de familie le-a recomandat să se prezinte la Iași pentru a primi vaccinurile necesare după moartea vacii. Spitalul de Boli Infecțioase din Iași a solicitat suplimentarea bugetului cu 200.000 de lei, având în vedere numărul crescut de pacienți care necesită profilaxie antirabică.

În prezent, România se confruntă cu 27 de focare de rabie, cele mai multe localizate în zonele de graniță. În urmă cu patru ani, numărul acestora era semnificativ mai mic, doar patru cazuri fiind raportate. Florin Căpățână, directorul Direcției de Control a ANSVSA, a subliniat că această creștere se datorează în principal migrației animalelor din Ucraina, iar vaccinările nu pot fi efectuate din cauza conflictului.

Rabia este o boală gravă, afectând sistemul nervos, iar ultimul caz letal în România a fost înregistrat în 2012. În Suceava, opt persoane sunt suspecte de rabie după ce au avut contact cu câini infectați.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: animale sălbatice cazuri rabie România sănătate publică Ucraina vaccinare
Autor: Paraschiv Dumitru