Descoperă secretul ciorbei rădăuțene: rețetă și istorie

Descoperă secretul ciorbei rădăuțene: rețetă și istorie

Ciorba rădăuțeană este un preparat apreciat, similar cu ciorba de burtă, dar cu o rețetă adaptată care folosește carne de pui, făcând-o mai accesibilă și mai ușor de preparat. Această ciorbă, originară din Rădăuți, Suceava, a devenit rapid un favorit al românilor.

Ingredientele principale includ piept sau pulpă de pui, legume variate, smântână și mărar proaspăt, adăugat la final pentru un plus de aromă. Spre deosebire de ciorba de burtă, această rețetă nu conține stomac de vită, fiind o opțiune mai ușoară și mai puțin pretențioasă.

Se spune că rețeta a fost creată de Cornelia Dumitrescu, o femeie din Botoșani, care a început să o prepare în anii '80. Inspirată de ciorba de burtă, care nu era pe placul familiei sale, Cornelia a decis să folosească pui în locul stomacului de vită, iar rezultatul a fost o ciorbă apreciată atât de clienți, cât și de cei dragi.

În aprilie 2023, ciorba rădăuțeană a fost recunoscută ca fiind pe locul 12 în topul celor mai bune supe din lume, conform unui clasament internațional.

Rețeta originală include următoarele ingrediente:

  • 1 pui întreg dezosat
  • 3-5 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 2 rădăcini de păstărnac
  • 3 cepe medii
  • 1 țelină medie
  • 1 ardei sau gogoșar
  • 3 gălbenușuri
  • 200-250 grame de smântână
  • 4 căței de usturoi
  • oțet și ardei iute pentru servit

Prepararea ciorbei rădăuțene începe prin tranșarea puiului și fierberea acestuia împreună cu legumele, iar apoi se adaugă smântâna și gălbenușurile pentru a îngroșa supa. La final, se adaugă mărarul tocat pentru a da un gust proaspăt.

Pentru a obține un gust autentic, este recomandat să folosești carne de pui de țară sau bio, care va îmbunătăți aroma ciorbei. De asemenea, este important să ajustezi cantitatea de usturoi și oțet pentru a obține un gust echilibrat.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: ciorbă rădăuțeană gastronomie istorie preparate românești rețetă
Autor: Paraschiv Dumitru