Declinul culturii de mac românesc: provocări și perspective

Declinul culturii de mac românesc: provocări și perspective

În România, cultivarea macului alb, o tradiție de peste patru decenii în localitatea Colțești, județul Alba, se confruntă cu dificultăți semnificative. Seceta din acest an a dus la o scădere dramatică a producției, care acum se întinde pe doar 2 hectare, comparativ cu suprafețele mai mari din trecut.

Ioan Mihalciu, un agricultor local, subliniază raritatea cultivării acestei plante: „Macul ăsta, cam rar așa ceva unde se cultivă macul. Un kg de mac 50-60 de lei.”

Procesul de înființare a unei culturi de mac necesită o autorizație specială, eliberată de autorități la cererea agricultorului. De asemenea, Deak-Szekely Szilard Levente, primarul din Rimetea, menționează că agricultorii colaborează cu fabrici, livrând o parte din recoltă pentru producția de medicamente.

Culegerea capsulelor, care conțin semințele negre, are loc manual în luna august. Nicu Spineanu, alt producător de mac, estimează o scădere a producției: „Dacă în general aveam 400, 450 maxim 500 de kg la hectar, cred că undeva la 350 o să ne închidem anul acesta.”

Macul are utilizări importante în industria alimentară și farmaceutică, dar o mare parte din acesta este importat. Monica Ivan, proprietar al unei cofetării, menționează: „Macul este de la un furnizor din UE, în general, Germania este scrisă pe eticheta actuală. Specificul lui consacrat este în patiserie, brutărie mai degrabă, dar noi l-am adaptat și în cofetărie.”

Conform Institutului Național de Statistică, anul trecut, România a importat semințe de mac în valoare de aproape 4 milioane de euro.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: agricultura cultura importuri mac producție
Autor: Paraschiv Dumitru