Criza guvernamentală în Israel: alianțele se fragilizează sub presiunea legii militare

Criza guvernamentală în Israel: alianțele se fragilizează sub presiunea legii militare

Guvernul israelian condus de Benjamin Netanyahu se confruntă cu o nouă criză, după ce partidul Shas a decis să părăsească coaliția de guvernare. Această mișcare a fost determinată de un proiect de lege ce limitează scutirea de serviciul militar pentru persoanele religioase, care se află în vigoare de decenii.

Shas, un partid ultraortodox crucial pentru Netanyahu, a anunțat că toți cei 11 membri ai săi își vor da demisia, lăsându-l pe premier cu doar 50 de locuri în parlament, sub pragul majorității de 61 de locuri.

Decizia vine după retragerea anterioară a partidului Yahadut HaTora, care s-a retras din aceeași cauză, adâncind astfel criza din cadrul coaliției. Cu toate acestea, Shas a declarat că va continua să susțină guvernul în parlament, oferind lui Netanyahu un răgaz pentru a gestiona conflictul legat de recrutarea militară.

Parlamentul Israelului se va întrerupe pentru o vacanță de vară de trei luni, începând cu 27 iulie, ceea ce oferă timp pentru negocieri. De asemenea, Netanyahu se confruntă cu presiuni din partea partidelor de extremă dreapta care doresc să continue acțiunile militare în Gaza, în timp ce el caută o soluție pentru un posibil armistițiu.

Israelienii, obosiți de conflictul prelungit din Gaza, care a început pe 7 octombrie 2023, au fost martorii unor pierderi semnificative, inclusiv a 450 de soldați uciși. În același timp, dezbaterile privind recrutarea militară continuă să provoace tensiuni în societatea israeliană, în special în rândul studenților seminariști ultraortodocși, care au fost scutiți de la serviciul militar obligatoriu.

Informatii preluate si adaptate din: Stirile PROTV
Etichete: Benjamin Netanyahu coaliție criză guvernamentală Israel recrutare militară Shas Yahadut HaTora
Autor: Paraschiv Dumitru