Criza demografică în China a devenit o preocupare majoră pentru autoritățile de la Beijing, care își propun să crească natalitatea în cea de-a doua economie a lumii. În 2024, populația Chinei a înregistrat o scădere pentru al treilea an consecutiv, iar experții avertizează că această tendință se va menține.
Comisia pentru Sănătate din Sichuan a publicat recent un proiect pe site-ul său, așteptând reacțiile opiniei publice între 30 mai și 30 iunie. Cu o populație de 84 de milioane de locuitori, Sichuan depășește majoritatea țărilor din lume, inclusiv Germania și Marea Britanie.
Proiectul vizează extinderea concediului pentru tinerii căsătoriți cu 400%, de la cele 5 zile actuale, și oferă mai mult decât dublul celor 60 de zile de concediu maternal disponibile în prezent. De asemenea, se propune extinderea concediului paternal la 30 de zile, față de 20 de zile cât este în prezent, pentru a facilita îngrijirea bărbaților pentru soțiile lor după nașterea copiilor, conform autorităților locale.
Măsuri progresiste în Sichuan
Sichuan este considerată una dintre cele mai progresiste provincii din China. Aici, femeile nemăritate au acces la tratamente de fertilizare in vitro, iar în 2023, autoritățile au anunțat că persoanele necăsătorite pot beneficia de aceleași drepturi ca și cuplurile căsătorite în ceea ce privește nașterea de copii.
Scăderea ratei natalității în China se datorează politicii de stat care a impus un singur copil în familie, în vigoare între 1980 și 2015, precum și urbanizării rapide. De asemenea, costurile ridicate ale îngrijirii copiilor și educației, alături de nesiguranța locului de muncă, au descurajat tinerii chinezi să se căsătorească și să întemeieze o familie.
În 2024, autoritățile au implementat o serie de măsuri prietenoase cu fertilitatea pentru a încuraja natalitatea și a diminua impactul pe care îl va avea ieșirea la pensie a aproximativ 300 de milioane de chinezi în următoarea decadă, echivalentul aproape întregii populații a Statelor Unite.
Printre măsurile adoptate se numără încurajarea liceelor și universităților să ofere o educație a iubirii pentru a dezvolta în rândul tinerilor sentimente pozitive legate de căsătorie, dragoste, fertilitate și familie. În luna noiembrie, Consiliul de Stat al Chinei a facilitat accesul autorităților locale la resurse pentru promovarea natalității.
Potrivit datelor oficiale, peste 2,6 milioane de cupluri din China au divorțat anul trecut, ceea ce reprezintă o creștere de 1,1% față de 2023.