Comisia Europeană a adoptat recent orientări menite să reformeze modul în care copiii interacționează cu Internetul. Aceste măsuri includ setarea automată a profilurilor copiilor ca fiind private, pentru a reduce riscurile de contact nedorit și a preveni expunerea la conținut inadecvat.
Un aspect important al noilor reglementări este interzicerea capturilor de ecran ale conținutului publicat de copii. De asemenea, a fost prezentat un prototip de aplicație care va facilita verificarea vârstei utilizatorilor, fără a compromite datele personale.
Conform statisticilor, un copil din trei este utilizator de Internet, iar un sfert dintre tineri raportează experiențe de cyberbullying. Aceste cifre subliniază nevoia urgentă de a proteja tinerii în mediul online.
Henna Virkkunen, vicepreședinte al Comisiei Europene, a subliniat că platformele trebuie să elimine elementele de design care încurajează utilizarea excesivă și să ofere opțiuni pentru personalizarea conținutului vizionat de copii. Printre măsurile propuse se numără și instrumente care permit utilizatorilor să controleze cine poate interacționa cu ei.
Prototipul aplicației de verificare a vârstei va fi testat în colaborare cu diverse state membre, iar primele țări implicate în acest proces sunt Danemarca, Grecia, Spania, Franța și Italia. Comisia Europeană estimează că o variantă funcțională a aplicației va fi disponibilă până în toamnă, urmând ca aceasta să fie armonizată cu legislațiile naționale.
Obiectivul final este de a asigura un acces unitar la conținutul restricționat de vârstă în întreaga Uniune Europeană, printr-un sistem simplu și anonim de verificare a vârstei, care protejează datele personale ale minorilor.