Cancelarul Germaniei, Friedrich Merz, a tras un semnal de alarmă în fața legislatorilor americani, subliniind lipsa de cunoștințe cu privire la reînarmeria Rusiei.
„M-am întâlnit cu unii senatori la Capitoliu și le-am recomandat să acorde atenție reînarmării pe care o desfășoară Rusia”, a declarat Merz în cadrul unei conferințe cu oameni de afaceri la Berlin.
El a remarcat că „este evident că nu au nicio idee despre ceea ce se întâmplă acolo în prezent”, fără a specifica cu care senatori s-a întâlnit.
Rusia a transformat fabricile din sectorul apărării pentru a funcționa non-stop de la începutul invaziei în Ucraina, în februarie 2022, și a semnat acorduri de livrare de armament cu Coreea de Nord și Iran. Aceasta a determinat unii oficiali europeni să emită un avertisment că Moscova ar putea fi capabilă să lanseze curând atacuri asupra teritoriului NATO.
Deși Rusia neagă orice intenție de atac, afirmând că desfășoară o „operațiune militară specială” în Ucraina pentru a-și proteja securitatea împotriva unui „Occident agresiv și ostil”, îngrijorările persistă.
Merz, un lider conservator care a preluat funcția în luna mai, este cel mai recent lider european care a vizitat Casa Albă în speranța de a-l convinge pe Donald Trump de necesitatea sprijinirii Ucrainei în fața invaziei ruse și de a continua consolidarea securității Europei prin NATO.
În timpul întâlnirii din Biroul Oval, care a inclus și presa, Trump a răspuns cu un „nu categoric” la întrebarea dacă Statele Unite ar avea intenția de a se retrage din NATO.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, țările europene și-au crescut semnificativ cheltuielile pentru apărare, în contextul celui mai sângeros conflict de pe continent de la al Doilea Război Mondial.
Merz a susținut propunerea lui Trump ca membrii NATO să se angajeze să-și dubleze cheltuielile de apărare, stabilind un obiectiv de 5% din PIB în viitor. Trump a salutat acest angajament și i-a asigurat pe Merz că forțele americane vor rămâne în Germania.
„Fie că ne place sau nu”, a declarat cancelarul german vineri, „vom rămâne dependenți de Statele Unite... pentru mult timp de acum înainte”.