În București, transportul în comun câștigă tot mai mult teren, cu sute de troleibuze și tramvaie noi care urmează să fie achiziționate din fonduri europene. Primele garnituri de metrou moderne au început să sosească în țară.
În primele șase luni ale acestui an, vânzările de abonamente au depășit 1,3 milioane, ceea ce reprezintă o creștere de aproximativ 4% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
Traficul troleibuzelor a crescut cu circa 34% în această perioadă, datorită preferinței tot mai mari a bucureștenilor pentru transportul public, în special în rândul tinerilor care se deplasează spre școli și locuri de muncă. Aceștia subliniază că nu toată lumea își poate permite o mașină personală.
De asemenea, autoritățile locale au implementat benzi speciale pentru transportul public, facilitând astfel deplasarea rapidă. Purtătorul de cuvânt al STB, Constantin Tobescu, a afirmat că, pe parcursul unei zile, mijloacele de transport STB efectuează peste 2 milioane de călătorii.
Cu toate acestea, unele vehicule mai vechi reprezintă o provocare, în special în zilele călduroase. Cetățenii își exprimă nemulțumirea cu privire la starea acestora și cer o înnoire rapidă.
În contextul modernizării, Bucureștiul va beneficia de 385 de milioane de euro pentru îmbunătățirea transportului public, inclusiv achiziția a 100 de troleibuze și peste 250 de tramvaie noi, precum și extinderea liniei de tramvai pe Prelungirea Ghencea.
De asemenea, cererea pentru abonamentele la metrou a crescut cu peste 5%. După întârzieri semnificative, 10 din cele 13 trenuri noi, comandate de Metrorex, au ajuns în România, având un contract în valoare de peste 103 milioane de euro.
Președintele USLM, Marian Artimon, a menționat că trenurile se află în depouri, dar sunt în continuare proprietatea producătorului. Acestea vor fi puse în funcțiune după ce îndeplinesc toate criteriile stabilite în contract.