Recent, un incident în Constanța a scos la iveală o nouă metodă de fraudă care vizează utilizatorii de parcări. Oamenii au descoperit că un sticker fals a fost aplicat peste cel oficial, iar un turist a plătit 700 de lei pentru o parcare care nu exista.
Directoratul Național de Securitate recomandă prudență atunci când se scanează coduri QR și este esențial să se verifice pagina la care se ajunge pentru a evita astfel de capcane. Un utilizator care a scanat un cod fals a fost redirecționat către un site similar cu cel oficial, iar banii i-au fost furați de escroci.
Mădălina Șuteu, coordonator serviciu parcări din Constanța, a subliniat că cetățenii erau informați despre costuri estimative, lucru ce nu este practicat de autorități, generând confuzie.
Odată ce datele bancare sunt completate, riscul ca acestea să fie utilizate pentru alte tranzacții devine evident, iar recuperarea banilor este, de cele mai multe ori, imposibilă.
Mihai Bărbuceanu, expert în securitate cibernetică, a atras atenția asupra ingeniozității infractorilor și a vulnerabilității utilizatorilor obișnuiți. De asemenea, Dorin Iordache, expert în cybersecurity, a menționat că utilizatorii pot considera codurile valide datorită amplasării lor pe echipamente oficiale, nefiind atenți la detalii.
Pentru a evita astfel de înșelăciuni, este important să se verifice adresa site-ului înainte de a efectua orice plată. În București, au fost descoperite 7 panouri cu autocolante false, dar autoritățile nu au o statistică exactă a acestui tip de fraudă. În primele patru luni ale anului, au fost raportate peste 900 de cazuri de fraude informatică la nivel național.
Zonele afectate includ parcajele CEC – Judecătorie, Eforie, Brezoianu și Ion Câmpineanu, unde au fost identificate panouri cu probleme.