Decizii controversate în sănătate: Impactul eliminării coasiguratului asupra pacienților

Decizii controversate în sănătate: Impactul eliminării coasiguratului asupra pacienților

Dr. Simona Ochiană, medic din Vaslui, a exprimat recent îngrijorarea față de eliminarea coasiguratului în sistemul de sănătate românesc, o măsură implementată de Guvern. Pe rețelele sociale, aceasta a relatat despre dezamăgirea pacienților care i-au spus că nu vor avea posibilitatea de a plăti asigurarea medicală.

Medicii din județele afectate de criza economică se confruntă cu un nou val de pacienți care vor deveni neasigurați începând cu 1 august. Dr. Ochiană a menționat că mulți dintre aceștia sunt în căutarea unui loc de muncă, dar se lovesc de dificultăți, mai ales din cauza vârstei.

„Pacienții își doresc să muncească, dar nu găsesc locuri de muncă, și se află în situația de a deveni neasigurați”, a subliniat medicul. Aceasta a adăugat că medicii vor deveni primii care vor primi nemulțumirile pacienților și se vor confrunta cu dileme etice în decizia de a consulta sau nu pacienți neasigurați.

În ciuda acestor provocări, pacienții neasigurați vor avea în continuare acces la un pachet minim de servicii medicale, inclusiv asistență în cazuri de urgență chirurgicală. Horatiu Moldovan, președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, a confirmat că acest pachet va fi menținut, subliniind importanța sprijinului pentru pacienții care se confruntă cu situații critice.

„Este esențial ca serviciile de urgență să fie degrevate de cazurile care nu necesită intervenții imediate, pentru a asigura o mai bună funcționare a sistemului de sănătate”, a declarat Moldovan, evidențiind provocările cu care se confruntă personalul medical în gestionarea pacienților neasigurați.

Etichete: asigurări de sănătate coasigurat etică medicală pacienți neasigurați sistem de sănătate
Autor: Radulescu Mihai