Ce trebuie să știe absolvenții despre șomaj și oportunități de muncă

Ce trebuie să știe absolvenții despre șomaj și oportunități de muncă

Informații esențiale pentru absolvenți: Tinerii care au finalizat studiile sunt încurajați să se înregistreze la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui. Acest pas le va oferi acces la servicii gratuite de informare, consiliere profesională și mediere a muncii, precum și la diverse măsuri de stimulare a ocupării.

Conform legislației, absolvenții trebuie să se prezinte la agenție în termen de 60 de zile de la finalizarea studiilor pentru a fi înregistrați ca persoane în căutarea unui loc de muncă. Această înregistrare este necesară pentru a beneficia de indemnizația de șomaj și alte stimulente. Tinerii care finalizează liceul în promoția 2024-2025 pot face acest lucru între 9 iunie și 5 august, indiferent de rezultatul examenului de bacalaureat.

Dacă unii absolvenți au corigențe, ei pot veni la agenție în termen de 60 de zile de la promovarea examenului de corigență, având nevoie de o adeverință care să ateste data promovării.

Indemnizația de șomaj va fi acordată începând cu 6 august, cu condiția ca cererea să fie înregistrată în termen de 10 zile de la expirarea celor 60 de zile de la absolvire. Cei care nu se prezintă în această perioadă nu vor putea beneficia de indemnizație, dar pot fi înregistrați ca șomeri neindemnizați.

Absolvenții de școli profesionale au termene diferite de înregistrare, în funcție de data absolvirii, în timp ce cei din învățământul superior trebuie să se înregistreze în termen de 60 de zile de la promovarea examenului de licență.

Beneficii și obligații: Tinerii care se înregistrează la agenție pot accesa servicii gratuite de mediere a muncii, consiliere profesională, formare profesională și asistență pentru demararea unei afaceri. De asemenea, aceștia pot beneficia de o primă de inserție dacă se angajează cu normă întreagă pentru o perioadă mai mare de 12 luni.

În cazul în care absolvenții refuză un loc de muncă adecvat sau nu participă la cursuri de formare profesională, nu vor beneficia de indemnizație de șomaj. De asemenea, absolvenții care urmează cursuri de învățământ nu au dreptul la acest beneficiu.

Documentele necesare pentru înregistrare includ un act de identitate, un certificat de absolvire și, pentru cei fără corigențe, o adeverință care să ateste data absolvirii.

Informatii preluate si adaptate din: Vremea noua
Etichete: absolvenți agenție ocupare consiliere profesională servicii gratuite șomaj
Autor: Radulescu Mihai