Horia Colibășanu se pregătește pentru o expediție pe Nanga Parbat, unul dintre cei mai periculoși munți ai lumii

Horia Colibășanu se pregătește pentru o expediție pe Nanga Parbat, unul dintre cei mai periculoși munți ai lumii

Timișoreanul Horia Colibășanu se pregătește să pornească, în câteva zile, într-o nouă expediție spre Nanga Parbat (8.125 metri), recunoscut ca unul dintre cei mai periculoși munți ai lumii și al nouălea ca înălțime globală, precum și al doilea din Pakistan.

Aceasta reprezintă o provocare semnificativă în cadrul obiectivului lui de a escalada toate cele 14 vârfuri de peste 8.000 de metri. Până în prezent, Horia a reușit să cucerească 10 dintre aceste vârfuri, inclusiv pe cele considerate cele mai dificile din Pakistan și Nepal.

Nanga Parbat, supranumit „Regele munților” sau „Muntele Golaș”, este cel mai vestic vârf al lanțului Himalaya. Acesta se mândrește cu una dintre cele mai abrupte fețe montane din lume, Rupal Face, care se ridică cu aproape 4.600 de metri deasupra văii de jos. Prima ascensiune reușită a fost realizată de alpinistul austriac Hermann Buhl în 1953.

Expediția va începe vineri, 6 iunie, continuând seria ascensiunilor de mare altitudine ale lui Horia Colibășanu, care se desfășoară fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

„Nanga Parbat este o provocare aparte, fiind al patrulea cel mai dificil munte din lume și unul dintre cei mai periculoși. Am ales să urc alături de Jorge Egocheaga, un alpinist spaniol cu o experiență impresionantă. Ne-am revăzut anul trecut în Pakistan, la tabăra de bază, și sunt convins că împreună putem face față acestei provocări. Tabăra de bază se află la 4.000 de metri, iar diferența de nivel până pe vârf este uriașă. Acest munte îți testează limitele, iar emoțiile mă mențin concentrat și pregătit”, a declarat Horia Colibășanu.

Alpinistul român revine în Pakistan pentru a încerca ascensiunea celui de-al treilea optmiar din regiune, după ce a cucerit K2 (8.611 metri) în 2004 și Broad Peak (8.051 metri) în 2023, ambele situate în lanțul Karakorum.

Horia Colibășanu a participat la 25 de expediții internaționale. Este singurul român care a ajuns pe patru dintre cei mai periculoși cinci munți din lume – K2, Annapurna, Dhaulagiri și Kangchenjunga – fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.

El a fost distins cu Medalia de Aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei și cu „Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017, a primit Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, cea mai înaltă distincție acordată de președintele României. Este, de asemenea, cetățean de onoare al orașelor Timișoara și Slatina.

Expediția „Nanga Parbat 2025” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, afiliat Federației Române de Alpinism și Escaladă, având sprijin financiar din partea mai multor sponsori privați.

Pe aceeași temă:

Horia Colibășanu: „M-a fascinat posibilitatea de a face lucruri care tuturor celorlalți oameni li se par imposibile.”

Informatii preluate si adaptate din: Timis Online
Etichete: alpinism Broad Peak expediție Himalaya Horia Colibășanu K2 Nanga Parbat sport extrem
Autor: Radulescu Mihai