Erupție spectaculoasă a Etnei: nor de cenușă atinge 6.000 de metri

Erupție spectaculoasă a Etnei: nor de cenușă atinge 6.000 de metri

Etna, cel mai activ vulcan din Europa, a avut o nouă erupție de tip strombolian, care a dus la expulzarea de lavă și cenușă. Această activitate vulcanică a generat un nor impresionant, care s-a ridicat până la 6.000 de metri înălțime.

Erupția s-a intensificat miercuri seara, iar joi dimineața, condițiile de vizibilitate în zonă au fost afectate de nori densi. Conform Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie (INGV), norul de cenușă se deplasează în direcția nord-est, spre orașele Taormina și Messina.

În urma acestui fenomen, autoritățile au ridicat nivelul de alertă pentru traficul aerian la maxim, deși nu au impus restricții de zbor. INGV a subliniat că nu există riscuri imediate pentru locuitorii din apropiere și continuă să monitorizeze evoluția situației.

Etna, cunoscut pentru erupțiile sale frecvente, atrage anual mulți turiști. O erupție anterioară, din iunie, a provocat un flux piroclastic în Valle del Leone. Deși nu s-au raportat victime, imagini cu turiști care se aflau în apropierea norului de cenușă au generat controverse, iar unii politicieni au criticat comportamentul iresponsabil al unor ghizi locali.

Informatii preluate si adaptate din: Timis Online
Etichete: alertă aeriană cenușă erupție vulcanică Etna INGV lavă Sicilia turism
Autor: Radulescu Mihai