Conform unui raport recent, România se află pe locul 9 în Europa în ceea ce privește numărul total de ore de studiu în educația obligatorie, acumulând 9.438 de ore în cei 13 ani de școală.
Comparativ, în Danemarca, unde educația obligatorie se întinde pe 10 ani, elevii beneficiază de un număr de ore mai mare decât cei din România. Aceeași situație se regăsește și în Olanda, Belgia, Turcia și Portugalia, unde orele de studiu depășesc cifra românească.
În ciclul primar, România se situează printre ultimele țări din Europa, cu 2.700 de ore de studiu, depășind doar câteva națiuni din Europa Centrală și de Est, precum Bulgaria, Croația și Ungaria. Aceasta se traduce printr-o medie anuală de 540 de ore, sub media europeană de 725 de ore.
În gimnaziu, România înregistrează 3.335 de ore, dar și aceasta este inferioară mediei europene de 857 de ore pe an, având o medie anuală de 834 de ore, care depășește doar 13 din cele 43 de sisteme educaționale studiate.
La nivel liceal, România se apropie de performanțe mai bune cu 3.403 ore în total, ceea ce înseamnă o medie anuală de 851 de ore. Totuși, nu toate țările includ liceul în programul de învățământ obligatoriu.
Raportul subliniază, de asemenea, o lipsă de flexibilitate în curriculumul românesc, care nu permite adaptarea timpului de predare la nevoile locale sau ale instituțiilor de învățământ. Spre deosebire de multe țări europene, cum ar fi Elveția, unde școlile au libertatea de a decide cum să își organizeze orele, România nu beneficiază de aceeași libertate.