Un copil impresionant merge desculț în procesiunea Sfântului Ioan cel Nou

Un copil impresionant merge desculț în procesiunea Sfântului Ioan cel Nou

Un băiat de aproximativ 10 ani a captat atenția participanților la procesiunea cu moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, continuând să meargă în convoi chiar și după ce opincile i s-au rupt aproape de parcul de la Policlinica Areni. Deși a rămas desculț, el a decis să nu părăsească procesiunea, continuând pe stradă în șosete până la finalul evenimentului.

Băiatul, pe nume Paul, face parte din delegația comunității poloneze de la Poiana Micului, care a fost invitată de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților să participe la acest eveniment important al Bisericii Ortodoxe din județ. Provine dintr-o familie mixtă, cu părinți de confesiuni diferite, și a fost însoțit de mama și bunica sa în această procesiune.

Conducătorul eparhial Mihai Cobziuc a menționat că, în premieră, la procesiune au participat și membri ai comunității poloneze catolice din Poiana Micului, precum și ai comunității ortodoxe ucrainene din Negostina. Se intenționează ca, în anii următori, să fie invitați tineri din diverse minorități etnice din județ și din comunitățile românești din Ucraina și Moldova.

Preotul a subliniat importanța colaborării și conviețuirii armonioase între diferitele etnii, evidențiind dorința de a construi legături culturale și de prietenie. Moaștele Sfântului Ioan cel Nou au o semnificație specială pentru Biserica Ortodoxă din Bucovina, având în vedere că acestea au fost în exil timp de patru ani în Ucraina și 97 de ani în Polonia.

Istoria arată că moaștele au fost luate de oastea polonă în timpul războiului polono-turc și au fost depuse în orașul Stryi, unde au rămas timp de patru ani, înainte de a fi mutate în Polonia. După mai multe evenimente istorice, acestea au fost readuse la Suceava pe 13 septembrie 1783, unde au fost depuse cu mare fast în biserica mitropoliei.

Informatii preluate si adaptate din: Monitorul de Suceava
Etichete: comunitate credință minorități procesiune Sfântul Ioan Suceava tradiții unitate
Autor: Radulescu Mihai