Transfer de urgență: pacient cu AVC din Baia Mare salvat la Suceava

Transfer de urgență: pacient cu AVC din Baia Mare salvat la Suceava

Un bărbat în vârstă de 61 de ani, din Baia Mare, a suferit un accident vascular cerebral (AVC) și a fost transferat, în seara de sâmbătă, cu un elicopter SMURD, la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” din Suceava, pentru a beneficia de o intervenție medicală de urgență ce consta în extragerea cheagului de sânge din creier.

Elicopterul a preluat pacientul de la spitalul din Baia Mare, aterizând pe heliportul de pe terasa spitalului din Suceava puțin după ora 20:30. Aici, medicii l-au stabilizat, iar pacientul a fost dus de urgență în sala de intervenții, unde a fost realizată trombectomia.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Monica Terteliu-Băițan, a precizat că echipa medicală a fost formată din dr. Tatiana Gheorghișendo, medic urgentist, dr. Dănuț Bărbunc, medic ATI, dr. Ioana Boarescu, medic neurolog, dr. Alexandra Husar și dr. Gabriel Mircea, medici radiologi intervenționiști, împreună cu asistenții lor. „Pacientul a fost inițial intubat și ventilat mecanic, însă s-a reușit detubarea, iar acum acesta se află într-o stare generală ușor ameliorată”, a adăugat dr. Terteliu.

Spitalul Clinic de Urgență din Suceava se numără printre puținele unități medicale din țară dotate pentru intervenția rapidă în caz de AVC, având un program de funcționare 24 din 24 de ore, 7 zile pe săptămână. Heliportul de pe terasa spitalului îmbunătățește, de asemenea, accesibilitatea, facilitând transferul pacienților cu AVC acut din întreaga țară, în special în weekend-uri și în zilele de sărbătoare, când alte clinici nu sunt disponibile.

La Spitalul Clinic de Urgență din Suceava, rata de trombectomie (pacienți tratați endovascular prin tehnici de extracție mecanică a cheagurilor de sânge din creier) depășește 14%, mult peste rata minimă de 5% recomandată de Organizația Europeană pentru AVC (European Stroke Organisation). Din cele 10 centre din România care oferă tratament endovascular, spitalul din Suceava s-a clasat anul trecut pe locul 4, după Spitalul Universitar din București și spitalele din Oradea și Timișoara.

Unități spitalicești din localități precum Piatra Neamț, Botoșani, Bacău, Vaslui, Mureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Iași și Baia Mare au transferat pacienți la Suceava pentru a beneficia de acest tratament vital.

Informatii preluate si adaptate din: Monitorul de Suceava
Etichete: AVC Baia Mare SMURD Suceava transfer medical trombectomie urgență medicală
Autor: Radulescu Mihai