Sucevenii, puțin interesați de obținerea buletinului cu cip

Sucevenii, puțin interesați de obținerea buletinului cu cip

Cărțile electronice de identitate (CEI) nu par a fi atrăgătoare pentru suceveni. De la data de 29 mai a acestui an, când emiterea acestui tip de document a devenit posibilă și în municipiul Suceava, doar 135 de persoane din municipiul reședință de județ și din comunele arondate serviciului Evidența Populației din cadrul Primăriei Suceava au solicitat CEI. Alina Cramarciuc, șefa serviciului Evidența Populației, a menționat că, în majoritatea cazurilor, este vorba despre persoane ale căror acte de identitate se apropie de termenul de expirare.

Este important de precizat că se poate solicita eliberarea unei CEI independent de termenul de valabilitate al actualului act de identitate. Prima CEI este eliberată gratuit pentru cetățenii români cu vârsta de peste 14 ani, în limita fondurilor asigurate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

În prezent, serviciul funcționează cu două ghișee, amplasate la Iulius Mall, unde sunt primite în medie 30-40 de cereri de eliberare pe zi. În curând, va fi deschis și un al treilea ghișeu.

Programarea pentru obținerea cărții de identitate electronice se face exclusiv online, pe site-ul https://hub.mai.gov.ro/cei/programari. Până în iunie 2026, costul cărții electronice de identitate este acoperit din fonduri externe nerambursabile, prin PNRR, în limita a 5 milioane de cărți la nivel național. După atingerea acestui număr, costul va fi de 67 de lei. Timpul de așteptare de la momentul depunerii cererii până la eliberarea documentului este de 10 zile lucrătoare (maximum două săptămâni).

Această carte de identitate poate fi obținută inclusiv de copii sub 14 ani și poate fi utilizată atât pentru călătorii, cât și pentru identificare în proceduri administrative. Printre avantajele utilizării CEI se numără: dimensiunea standardizată, similară cardurilor bancare, conform normelor europene; elemente avansate de securitate, care asigură protecție împotriva falsificării și furtului de identitate; posibilitatea utilizării ca document de călătorie; acces facil la servicii electronice și utilizarea pentru semnătura electronică.

Datele înscrise în cartea electronică de identitate includ, în format tipărit: nume, prenume, cetățenie, data nașterii, sex, imaginea facială, CNP, semnătura olografă; iar în format electronic: toate datele tipărite, la care se adaugă prenumele părinților, domiciliul, amprentele a două degete ale titularului și certificate digitale pentru autentificare sau semnătură electronică.

Amprentele înscrise în CEI sunt șterse ireversibil din baza de date a autorității care realizează imprimarea, procedură similara cu cea aplicată în cazul pașaportului electronic.

Informatii preluate si adaptate din: Monitorul de Suceava
Etichete: buletin carte de identitate cerere cip documente electronice evidența populației PNRR Suceava
Autor: Radulescu Mihai