Rețea de acte false pentru 1.700 de cetățeni din fostele republici sovietice, destructurată în Suceava

Rețea de acte false pentru 1.700 de cetățeni din fostele republici sovietice, destructurată în Suceava

În dimineața zilei de joi, autoritățile au desfășurat 93 de percheziții în județul Suceava, în special în zona Câmpulung Moldovenesc, într-un caz de falsificare a certificatelor de cetățenie și a actelor de identitate.

Operațiunea a fost coordonată de polițiști și procurori din București, având loc după o acțiune similară desfășurată la Săveni, Botoșani. Procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) și ofițeri ai Inspectoratului General al Poliției de Frontieră (IGPF) au pus în executare 93 de mandate de percheziție la Primăria Câmpulung Moldovenesc, Serviciul de Evidență a Populației din localitate, precum și la locuințele unor persoane fizice.

Acțiunea a avut ca scop investigarea unui sistem prin care, aproximativ 1.700 de cetățeni străini din fostele republici sovietice au obținut cetățenie română prin metode frauduloase, stabilind fictiv domicilii în România.

Infractorii au creat adrese fictive pentru a facilita emiterea actelor de identitate, iar această activitate se desfășura contra cost, implicând infracțiuni de dare și luare de mită. Anchetatorii au constatat că aceste adrese erau asociate cu imobile care nu erau locuite de beneficiari, multe dintre acestea fiind clădiri improprii sau dezafectate, folosite fără acordul proprietarilor.

„Activitățile în curs sunt parte a unei cauze penale care investighează săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și fals informatic de către funcționari publici din județul Suceava, precum și alte infracțiuni conexe”, se menționează într-un comunicat oficial.

Scopul anchetei este de a destrăma o rețea care, prin intermediul funcționarilor de la serviciul de evidență a populației și Primăria din Câmpulung Moldovenesc, a obținut acte de identitate românești necorespunzătoare realității, vizând în special persoane născute în Federația Rusă, Ucraina, Republica Moldova și alte țări din fostul URSS.

„Informațiile false includ certificate de cetățenie falsificate și domicilii fictive, având ca scop obținerea unui act de identitate valid care să ateste cetățenia română și, după caz, domiciliul în România. Beneficiarii au obținut cărți de identitate prin falsificarea declarațiilor de luare în spațiu, fără prezența lor la funcționarul de la Serviciul de Evidență a Persoanelor”, se mai arată în comunicat.

În perioada 2023-2024, peste 1.700 de persoane din fostele republici sovietice și-au stabilit fictiv domiciliul în România, arată anchetatorii. Acțiunea a fost realizată în colaborare cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Gruparea de Jandarmerie mobilă Bacău și Serviciul tehnic al Parchetului General.

Informatii preluate si adaptate din: Monitorul de Suceava
Etichete: anchetă penală Câmpulung Moldovenesc cetățenie română falsificare acte infracțiuni mită
Autor: Radulescu Mihai