Nou proiect internațional pentru combaterea infracțiunilor de mediu în Suceava

Nou proiect internațional pentru combaterea infracțiunilor de mediu în Suceava

Inspectoratul de Poliție al Județului Suceava a inițiat un proiect internațional menit să colaboreze cu autoritățile ucrainene în lupta împotriva infracțiunilor de mediu.

Acest proiect, intitulat ARTEMIS (Advanced Response for Enforcement of Biodiversity Law and Investigation System), este finanțat prin Programul Interreg NEXT VI-A România-Ucraina și are ca scop protejarea biodiversității și investigarea încălcărilor legii. Codul proiectului este ROUA00096.

Parteneriatul este format din Inspectoratul de Poliție Județean Suceava, în calitate de lider, și Departamentul Principal al Poliției Naționale din Ucraina din Regiunea Cernăuți. De asemenea, Direcția Silvică Suceava va contribui la acest proiect.

În cadrul proiectului, cele două unități de poliție vor fi dotate cu vehicule și echipamente de supraveghere. Vor fi organizate patru ateliere comune pentru specialiști, care vor colabora și își vor împărtăși expertiza în combaterea infracțiunilor de mediu. De asemenea, se va elabora un plan de cooperare transnațională pentru investigarea acestor infracțiuni și protecția biodiversității, conform declarațiilor comisar-șef Ionuț Epureanu, responsabil de proiect.

Valoarea totală a inițiativei este de 377.111,01 euro, din care 339.399,90 euro constituie contribuția Uniunii Europene. Inspectoratul de Poliție Județean Suceava are un buget alocat de 220.457,66 euro, cu 198.411,89 euro provenind din fonduri UE.

Implementarea proiectului va dura 18 luni, urmând a se încheia în 2026. Reprezentanții IPJ Suceava au subliniat că acest material a fost realizat cu sprijinul Uniunii Europene, însă instituția își asumă responsabilitatea pentru conținutul său, care nu reflectă neapărat poziția oficială a Uniunii Europene sau a structurilor de management ale Programului Interreg VI-A NEXT România–Ucraina 2021-2027.

Informatii preluate si adaptate din: Monitorul de Suceava
Etichete: biodiversitate infracțiuni de mediu poliție proiect transfrontalier România-Ucraina Uniunea Europeană
Autor: Radulescu Mihai