Stațiunea turistică Vatra Dornei găzduiește, la Palatul Dornelor, o expoziție unică în țară, intitulată „Mozaicul Catedralei Naționale – sinteză și reafirmare”, care poate fi admirată de vizitatori până la finalul lunii septembrie.
Impresionanta clădire-monument istoric, situată în inima stațiunii și construită în perioada în care Bucovina era parte a Imperiului Austro-Ungar, a fost salvată de la distrugere și transformată în muzeu prin eforturi considerabile. Acest loc a devenit gazda unor elemente de sacralitate, adevărate opere de artă în diverse stadii de realizare, care vor prinde viață în forma finală, la dimensiuni impresionante și cu o realizare de excepție, în Catedrala Națională, ce va fi inaugurată în luna octombrie a acestui an.
Vernisajul expoziției a avut loc luni, 2 iunie, la ora 19:00, în fața unui public numeros, dornic să descopere minunile realizate de Daniel Codrescu, coordonatorul echipei formate din peste 240 de specialiști care pictează Catedrala Națională în tehnica mozaicului. Expoziția include fragmente de mozaic ce urmează să fie montate, simulări tridimensionale ale spațiului sacru, planuri, desfășurătoare și proiecte iconografice, precum și fotografii documentare ale etapelor și tehnicilor de lucru. Mozaicul reprezintă o lucrare de tehnică decorativă ce constă în asamblarea artistică a unor bucăți mici de sticlă, smalț, ceramică sau pietre de diferite culori, lipite între ele cu mortar sau mastic pentru a forma diverse imagini.
Demersul cultural vernisat la Palatul Dornelor se înscrie în cadrul manifestărilor dedicate Anului Omagial al Centenarului Patriarhiei Române și a fost realizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la inițiativa și cu binecuvântarea ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Oamenii din spatele realizărilor artistice impresionante
Daniel Codrescu, unul dintre cei mai renumiți pictori iconografi români, autorul și coordonatorul lucrărilor din Mozaicul Catedralei Naționale, a fost prezent alături de tatăl său, Marcel Codrescu, parte a echipei de restauratori, de soția sa, Alina Codrescu, precum și de o parte din colaboratorii săi care lucrează cot la cot pentru a crea opere de artă ce vor fi admirate și peste sute de ani în spațiul sacru al Catedralei Naționale, un edificiu simbolic pentru credința poporului român.
Printre lucrările finalizate se numără Iconostasul catedralei, care are o înălțime de 18 metri, și icoana Maicii Domnului din absida altarului, ce măsoară aproximativ 16 metri de la bază până la vârful aureolei.
În total, suprafața pictată în mozaic va fi de 25.000 de metri pătrați, iar pentru realizarea acesteia se vor folosi 10.000 de pietricele (tesere) pentru fiecare metru pătrat de pictură. Teserele utilizate pentru mozaicuri sunt comandate din Veneția, cele din piatră naturală fiind folosite la fundaluri, iar cele din sticlă la personaje, fiecare având o comandă specială. De exemplu, pentru mantia Maicii Domnului s-au folosit tesere în nouă nuanțe de roșu.
Iconostasul Catedralei are o suprafață totală de 406,98 metri pătrați, ceea ce îl face cel mai mare iconostas ortodox din lume.
Legătura profundă a lui Daniel Codrescu cu Bucovina
Pictorul iconograf Daniel Codrescu, ale cărui realizări sunt acum strâns legate de mărețul proiect al Catedralei Naționale, a studiat la Institutul pentru Artă și Restaurare „Palazzo Spinelli” din Florența, Italia. Până să i se încredințeze această misiune importantă, a lucrat pe cele mai notabile șantiere de pictură și restaurare din Florența, sudul Franței, Bucovina și București.
Legătura sa cu Bucovina este însă mai veche, datând din copilărie, așa cum a mărturisit la vernisajul expoziției: „Îmi aduc aminte că, atunci când eram tânăr, mergeam cu tatăl meu la mănăstirile din Bucovina și mă minunam de frumusețea picturilor. Atunci s-a născut dragostea mea pentru icoană și am decis să urmez studii de restaurare a picturii bisericești.”
Ordinul “Crucea Bucovinei” și medalii oferite de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuțiului
Vernisarea expoziției a fost o oportunitate excelentă pentru a recunoaște public meritele celor care lucrează la Catedrală. Maestrului Daniel Codrescu i-a fost oferit, în aplauzele sutelor de oameni prezenți, Ordinul “Crucea Bucovinei”, împreună cu un mesaj de recunoștință din partea ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.
Soția sa, Alina Codrescu, a primit medalia omagială și comemorativă a Bucovinei, la fel ca și curatorul expoziției, Cristina Cojocaru, istoric de artă și cercetător științific la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” al Academiei Române. De asemenea, arhitectul Attila Kim, care a realizat conceptul arhitectural al expoziției, a fost distins cu Medalia Bucovinei.
Distincțiile au fost oferite de Preasfințitul Damaschin Dorneanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, prezent pe scenă alături de preoții Gabriel Herea și Ciprian Blaga, precum și de primarul municipiului, Marius Rîpan, care le-a mulțumit în numele comunității din Vatra Dornei și din Țara Dornelor pentru organizarea acestei expoziții deosebite, care dezvăluie câteva dintre tainele creației celui mai amplu și reprezentativ proiect de artă eclezială din România.