Sindicatul Angajaților din Filarmonica de Stat Sibiu (SAIFS) a solicitat autorităților să investigheze un posibil conflict de interese în rândul consilierilor județeni ai Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR). Această cerere vine în urma votului recent care a dus la reorganizarea instituției muzicale, rezultat în desființarea a 17 posturi.
SAIFS subliniază că printre consilierii care au susținut proiectul se numără persoane cu legături directe cu Filarmonica. Printre aceștia se află Beatrice Ungar, redactor-șef al Hermannstädter Zeitung, și Thomas Gunesch, secretar general al Consistoriului Districtual Evanghelic C.A. din Sibiu, organizație coorganizatoare a Festivalului Zilele Muzicale Româno-Americane.
„Dacă aceste parteneriate sunt active și evidente, ridică întrebarea dacă nu se află în fața unui potențial conflict de interese”, se menționează în declarația oficială a sindicatului.
SAIFS a cerut, de asemenea, să nu se acorde viza de legalitate pentru hotărârea adoptată, în cazul în care se descoperă nereguli. Decizia de reorganizare a fost aprobată cu 17 voturi „pentru”, numărul minim necesar din totalul de 33 de consilieri județeni.
Prefectura Sibiu a confirmat primirea solicitării de anchetă din partea sindicatului. Reorganizarea preconizează reducerea numărului de posturi de la 103 la 86, inclusiv concedierea a nouă muzicieni, printre care și lidera sindicatului instrumentiștilor.
Managerul instituției, Cristian Lupeș, a avertizat că Filarmonica nu va putea plăti salariile integrale începând cu luna august, dacă reorganizarea nu va fi implementată. Acesta a criticat consilierii județeni pentru că au ignorat gravitatea situației.
Decizia de reorganizare a stârnit reacții din partea Blocului Național Sindical – Filiala Sibiu, care a contestat măsura, în timp ce alt sindicat a acceptat necesitatea acesteia pentru a asigura continuitatea activității și plata salariilor angajaților rămași. Situația rămâne tensionată, așteptându-se un răspuns oficial din partea autorităților.