Descoperirile irlandeze în județul Sibiu: o destinație ideală pentru ecoturism

Descoperirile irlandeze în județul Sibiu: o destinație ideală pentru ecoturism

Un grup de specialiști de la BIA Innovator Campus și Consiliul Departamental Galway din Irlanda a testat recent oferta de ecoturism din județul Sibiu. Această vizită a avut loc în cadrul proiectului „Slowdown”, implementat de Consiliul Județean Sibiu, cu sprijinul financiar al Interreg Europe.

Punctul de plecare a fost localitatea Richiș, renumită pentru festivalul „Omului verde” și pentru noul traseu tematic care reunește 14 biserici fortificate ce conțin simboluri celtice. La Biertan, oaspeții irlandezi au descoperit ședințele de yoga organizate în apropierea celebrei biserici evanghelice, inclusă în patrimoniul UNESCO. De asemenea, la Apoș, au observat cum un centru de echitație poate contribui la bunăstarea comunității locale.

Pe Valea Hârtibaciului, delegația a avut ocazia să afle despre funcționarea Centrului European pentru Întâlnirea Tineretului, amenajat în cadrul bisericii fortificate din Hosman și a admirat peisajul „Văii Verzi” în timpul unei călătorii cu mocănița. La Porumbacu de Jos, turiștii au fost atrași de conceptul care plasează vizitatorul în mijlocul naturii, căsuțele din copaci oferind un refugiu perfect pentru cei în căutarea liniștii și a verdeții curate. Aceeași atmosferă de liniște a fost întâlnită și la Cisnădioara, în casa subterană a „Boierului Ilie”.

Apele Oltului asigură un habitat propice pentru numeroase specii de păsări, iar observarea acestora în zona barajului de la Racovița reprezintă o activitate ideală pentru cei care apreciază turismul lent. Gastronomia județului Sibiu a fost de asemenea explorată: la Rășinari, oaspeții irlandezi au gătit scoverzi și au degustat celebrul vărzar, în timp ce la Sadu au savurat berea artizanală produsă cu apă de izvor. La Porumbacu, au încercat pita de casă coaptă în cuptorul cu lemne, iar în Cisnădioara, au gustat preparate săsești din oferta gastronomică locală. De asemenea, la hala de lactate din Piața Cibin, au comparat gustul brânzeturilor din Mărginimea Sibiului.

„Am trăit o experiență remarcabilă! Județul Sibiu este o destinație excelentă pentru turismul lent. Am avut ocazia să întâlnim oameni implicați în ecoturism și să vedem cum se promovează și implică comunitatea locală. Trebuie să recunosc că această experiență ne-a depășit așteptările”, a declarat John Neary, reprezentant al Consiliului Departamental Galway.

Specialiștii irlandezi au oferit și câteva recomandări, bazate pe expertiza lor în domeniul turismului lent din Irlanda: digitalizarea ofertei turistice pentru accesibilizarea mai ușoară a informațiilor, accentuarea utilizării spoturilor video pentru promovarea ofertelor, creșterea numărului de ghizi locali și colaborarea cu influenceri pentru promovarea evenimentelor și a destinațiilor.

„Schimbul de experiență este esențial pentru acest proiect finanțat din fonduri nerambursabile ale Uniunii Europene. Fiecare dintre noi are exemple de bune practici, iar partenerii noștri irlandezi au avut ocazia, pe lângă analiza ofertelor de ecoturism, să observe cum menținem cultura autentică, inclusiv prin intermediul unui atelier de restaurare a caselor tradiționale din Muzeul Astra. Peisajele, gastronomia, cultura și obiceiurile sibienilor trebuie savurate cu răbdare, prin experiențe trăite în comunitățile locale”, a adăugat Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Proiectul „SLOWDOWN – Promovarea practicării unui turism durabil pentru dezvoltarea economică responsabilă la nivel local și regional” este finanțat de Uniunea Europeană prin Interreg Europe și se desfășoară în 9 țări, partenerii Consiliului Județean Sibiu fiind: Grupul European de Cooperare Teritorială Ister – Granum (lider de proiect), Comunitatea Autonomă a Regiunii Murcia – Spania, Metropola Amiens – Franța, Regiunea de Planificare Riga – Letonia, Grupul de Acțiune Locală Delta 2000 – Italia, Universitatea Finlandeză de Est – Finlanda, BIA Innovator Campus – Irlanda și Consiliul Departamental Galway – Irlanda.

Informatii preluate si adaptate din: Ora de Sibiu
Etichete: ecoturism experiențe locale gastronomie Irlanda natură Sibiu Slowdown turism turism lent
Autor: Radulescu Mihai