Vicepremierul Dragoș Anastasiu a adus în atenție pierderile semnificative generate de întreprinderile publice din România, estimând că 266 dintre acestea au acumulat pierderi totale de 2,5 miliarde de lei. Dintre acestea, șapte companii sunt responsabile pentru două miliarde de lei din total, chiar după ce au beneficiat de subvenții.
Companiile menționate includ Căi Ferate CFR SA, Electrocentrale Craiova SA, Unifarm SA, Transport Feroviar Marfă CFR Marfă SA, Compania Municipală Termoenergetica SA, Metrorex SA și Complex Energetic Valea Jiului SA.
În total, la nivel național, există 1.326 de întreprinderi de stat, dintre care 1.182 sunt locale și 144 centrale. Acestea sunt împărțite în societăți pe acțiuni, regii autonome și SRL-uri. Dintre acestea, 315 companii generează 96% din cifra de afaceri a întreprinderilor publice, având 173.000 de angajați din totalul de 256.000.
Veniturile totale ale acestor companii ating 127 miliarde de lei, iar primele 315 companii au realizat 13,6 miliarde de lei. De asemenea, subvențiile totale se ridică la 14 miliarde de lei, iar profiturile totale sunt estimate la 15 miliarde de lei.
Vicepremierul a evidențiat și că aproximativ 300 de companii nu au raportat date financiare, iar 250 dintre ele au venituri zero. În sectorul de apă-canal, 326 de companii sunt împărțite între profit și pierdere, iar în domeniul salubrității din 146 de companii, doar 76 sunt pe profit.
Anastasiu a subliniat ineficiența acestor companii, menționând că 46% din profiturile totale sunt generate de Hidroelectrica. De asemenea, s-a discutat despre problemele legate de managementul companiilor și despre necesitatea de a îmbunătăți transparența și profesionalismul în recrutarea personalului.
Guvernul lucrează la un memorandum care să vizeze eficientizarea companiilor de stat, cu scopul de a reduce subvențiile și de a crește veniturile la bugetul de stat. Vicepremierul a anunțat că, în curând, vor fi publicate date detaliate privind performanța și structura acestor companii.