Potrivit unor surse politice, creșterea cotelor reduse de TVA, aplicabile la diverse produse și servicii, pare inevitabilă dacă taxa standard va rămâne la 19%. În acest context, se preconizează și eliminarea sau reducerea anumitor sporuri. Totodată, pe masa negocierilor se află și o posibilă taxă pe tranzacțiile bancare.
Partidele PSD, PNL, USR și UDMR au elaborat o listă de măsuri pe care viitorul guvern ar urma să le implementeze, având ca obiectiv strângerea a 40 de miliarde de lei până la sfârșitul anului.
Deși președintele a declarat în campania electorală că nu va crește taxa pe valoarea adăugată, evitarea majorării cotelor reduse de 5% și 9% devine din ce în ce mai puțin realizabilă. Conform propunerilor, TVA ar putea crește cu 10% pentru cazarea în hoteluri, mesele în restaurante și medicamentele veterinară. De asemenea, taxa pentru cărți, ziare, manuale școlare și bilete la muzeu ar urma să crească cu 4%.
Se estimează că lemnele de foc și energia termică vor înregistra și ele o scumpire.
Beneficiile vor fi menținute pentru cei care irigă terenurile agricole sau folosesc îngrășăminte chimice și pesticide, iar TVA va rămâne neschimbată pentru medicamentele de uz uman, apă potabilă și servicii de canalizare.
Noi reglementări pentru impozitarea câștigurilor
În ceea ce privește impozitele pe premii și câștiguri, grupurile de lucru au ajuns la un consens pentru un impozit diferențiat: 10% pentru câștiguri de până în 10.000 de lei, 20% pentru câștiguri între 10.000 și 20.000 de lei, și 20% plus contribuția la sănătate pentru sumele ce depășesc 20.000 de lei.
Aceste măsuri vor afecta și casele de pariuri, care vor trebui să contribuie cu un procent din câștigurile obținute, iar în sectorul imobiliar, impozitarea tranzacțiilor va fi diferențiată: 1% pentru proprietățile deținute mai mult de 5 ani și un minimum de 3% pentru cele deținute mai puțin de 5 ani.
De asemenea, influencerii vor fi vizați de un impozit pe câștigurile obținute din platformele TikTok, Instagram, Facebook și Google.
Taxarea tranzacțiilor bancare, un subiect controversat
Surse indică faptul că Radu Burnete, consilierul prezidențial pe probleme economice, a propus impozitarea tranzacțiilor bancare cu o sumă fixă, între 1 și 3 lei pe operațiune. Această propunere ar avea susținerea UDMR, care a adus ca argument faptul că o astfel de taxă există deja în Ungaria.
Nicușor Dan, președintele României, a declarat că acesta nu va fi varianta finală, ci o schiță agreată de partide.
De asemenea, se preconizează că sporurile la stat vor suferi o reducere semnificativă. Plafonul general al sporurilor va scădea de la 50% la maximum 35% din salariul de bază. Sporul pentru condiții vătămătoare va fi redus de la 15% la 10%, plafonat la 500 de lei.
Partidele își propun să elimine sporurile pentru complexitate, confidențialitate și antenă, iar cele pentru proiecte europene să fie limitate. Indemnizația de doctorat va fi păstrată doar pentru domeniile educației și sănătății.
Se intenționează de asemenea eliminarea celui de-al 13-lea salariu, acordat în unele instituții și companii de stat, iar primele de Crăciun și Paște ar putea fi plafonate la 300 de lei.
Negocieri pentru viitorul premier
Rămâne incert cine va ocupa funcția de premier. PSD solicită o rotativă guvernamentală sau un premier tehnocrat, iar PNL și USR continuă să îl susțină pe Ilie Bolojan. Surse din USR au afirmat că partidul nu va accepta guvernarea dacă premierul va fi impus de PSD.
Nicușor Dan a fost întrebat dacă vom avea un premier la finalul săptămânii, iar acesta a răspuns că există o posibilitate.
Discursurile liderilor de partid au început în jurul orei 17, întâlnindu-se Sorin Grindeanu, Ilie Bolojan, Dominic Fritz, Kelemen Hunor și Varujan Pambuccian, liderul grupului minorităților naționale.
Aceste discuții au ca scop convenirea măsurilor economice necesare pentru reducerea deficitului. Este esențial ca un acord privind aceste soluții să fie stabilit înainte de a continua negocierile pentru funcțiile din viitorul Executiv și alte instituții ale statului.
Președintele a menționat că la finalul acestei săptămâni ar putea numi un premier și că un nou Guvern ar putea fi instalat la Palatul Victoria în următoarele 10 zile.
Între timp, discuțiile pentru programul de guvernare vor continua. Totuși, partidele, cu excepția PNL, care a votat deja să intre la guvernare fără condiții, trebuie să se reunească în forurile de conducere pentru a vota participarea la Executiv, programul de guvernare și numele miniștrilor propuși.