Discuțiile recente au adus în prim-plan ideea preluării conducerii prin rotație, un concept care nu a fost bine primit nici de către președintele României, nici de celelalte formațiuni politice.
În urma consultărilor informale dintre Nicușor Dan și reprezentanții PSD, PNL, USR și UDMR, social-democrații au apreciat deschiderea președintelui de a le asculta propunerile, având ca scop atingerea unui compromis, conform surselor din cadrul partidului.
Deși recunosc legitimitatea președintelui, ales prin vot, de a desemna un premier, social-democrații își doresc ca rezultatele alegerilor parlamentare din luna decembrie să nu fie ignorate.
Alfred Simonis, președintele PSD Timiș, a declarat: „Ideal ar fi ca președintele să găsească în PSD oameni cu care ar putea colabora pentru această poziție. Este o chestiune complicată de explicat de ce al treilea partid din România dă premierul, iar primul nu...” În cazul în care un partid care ar fi îndreptățit să dețină această funcție nu o obține, este evident că trebuie făcută o compensație somehow.
Pe de altă parte, unii membri ai PSD consideră că, pentru a recâștiga electoratul, este esențial ca partidul să fie la putere, chiar și fără a deține funcția de prim-ministru.
Constantin Toma, primarul municipiului Buzău, a afirmat: „Este clar că PSD trebuie să vină la guvernare. În acest moment, cred că ar fi bine să fim, dacă vreți, vioara a doua. Avem o mulțime de proiecte în derulare, mai ales pe fonduri europene, unde trebuie să asigurăm și o parte de cofinanțare. Nu putem fi lăsați în mijlocul drumului.”
Conducerea partidului a decis ca decizia privind intrarea la guvernare să fie luată în colaborare cu organizațiile județene, cei peste 1.800 de primari, consilieri județeni și parlamentari.
Sorin Grindeanu, președintele interimar al PSD, a subliniat: „Am observat dorința de a avea PSD în interiorul coaliției de guvernare. Nu am spus nu, dar nici nu am afirmat un da categoric. Vreau să consult și să ne consultăm cu baza Partidului, poate unora nu le place. Când vom lua această decizie, dorim să avem toate datele, ceea ce se propune, care este programul, care vor fi măsurile și care este gândirea politică.”
În paralel cu negocierile politice pentru formarea Guvernului, discuțiile pentru programul de guvernare vor începe luni. Partidele vor forma o comisie pentru fiecare minister și vor decide ce măsuri își va asuma viitoarea coaliție. Reprezentanții partidelor vor continua consultările pentru măsurile fiscale necesare reducerii deficitului. După ce se va ajunge la o formă finală, fiecare partid va vota în forurile de conducere dacă va intra sau nu la guvernare.
Promisiunea făcută de Nicușor Dan familiilor din Covasna afectate de inundații: „Așa cum s-a întâmplat de fiecare dată”
În concluzie, PSD pare să fie într-o poziție ambivalentă în ceea ce privește intrarea la guvernare, rămânând de văzut cine și când va lua o decizie finală.