Un raport recent publicat de IDEA subliniază că, în cel puțin 80% din cele 54 de alegeri naționale monitorizate anul trecut, au fost identificate narațiuni de dezinformare.
Organizația cu sediul la Stockholm face referire la probleme precum amenințările hibride, controlul mass-media și al platformelor digitale, precum și exploatarea influencerilor. Aceasta scoate în evidență impactul actorilor externi pe rețelele sociale în alegerile din Statele Unite, precum și manipularea mass-media în diverse țări, inclusiv Austria, Etiopia, Georgia, Irlanda și România. De asemenea, se menționează cenzura online și offline observată în state precum Bangladesh, Belarus, Pakistan și Venezuela.
Conform raportului, "Platformele digitale și aplicațiile private de mesagerie au avut un rol crucial în desfășurarea acțiunilor malefice în timpul alegerilor din 2024", citând nume mari precum Meta, TikTok, YouTube și X.
Studiul subliniază cazul „unic” al platformei X, care are 650 de milioane de utilizatori activi și a fost utilizată de proprietarul său, Elon Musk, pentru a-și arăta sprijinul față de politicieni, partide și activiști de extremă dreapta la nivel global.
În ciuda acestor aspecte, utilizarea inteligenței artificiale a fost în principal în scopuri satirice, având un impact mai puțin perturbator decât s-ar fi anticipat.
Rele practici și violență electorală
IDEA subliniază că relele practici electorale continuă să fie o problemă de lungă durată, citând incidente de încălcare a normelor, cumpărare de voturi și tentative de fraudă în cel puțin 17 scrutine desfășurate în 2024. Venezuela este menționată ca un exemplu elocvent, raportându-se că sistemul de vot a fost afectat de nereguli și lipsă de transparență în timpul numărării voturilor.
Raportul menționează, de asemenea, cazuri de violență electorală în diverse țări, inclusiv atacuri asupra candidaților și violențe provocate de grupuri armate sau susținute de guverne, incluzând Mongolia, Slovacia, Africa de Sud, Coreea de Sud, Statele Unite, India și Mexic.
Cel puțin 20 de procese electorale din 15 țări au fost afectate de fenomene naturale legate de schimbările climatice, cum ar fi inundațiile și valurile de căldură. Aproape patru din zece alegeri organizate anul trecut au fost marcate de controverse legate de credibilitatea rezultatelor, boicoturi sau respingeri ale rezultatelor de către anumite partide politice.
Recomandări pentru îmbunătățirea procesului electoral
Raportul IDEA, prezentat în cadrul unui seminar desfășurat la Stockholm, oferă o serie de recomandări menite să asigure funcționarea eficientă și protecția organelor electorale. Acestea includ necesitatea unui sprijin financiar consistent, fără influențe politice, acțiuni proactive pentru a reduce impactul dezinformării și îmbunătățirea măsurilor de securitate și a legislației în contextul creșterii atacurilor asupra oficialilor electorali.
Kevin Casas-Zamora, secretarul general al IDEA, a afirmat că multe dintre tendințele observate în superciclul electoral din 2024 vor influența peisajul democratic global în 2025 și ulterior.