„De ce energia costă pe piaţa zilei de astăzi 84 euro în România, 25 euro în Franţa şi 60 euro în Austria? Răspunsul este simplu: piaţa energetică europeană este unică doar pe hârtie.
În realitate, este necesară o infrastructură conectivă transfrontalieră – adică „sârme” care trec graniţa – pentru a permite circulaţia liberă a energiei, astfel încât preţurile din statele membre să fie similare.
În majoritatea zilelor, energia este semnificativ mai ieftină în Vest, fiind produsă în centralele nuclearo-electrice, însă aceasta nu poate ajunge fizic până la noi, românii, bulgarii, grecii etc. Am explicat aceste aspecte într-un mod accesibil tuturor şi voi continua, în zilele următoare, să detaliez cauzele care determină preţurile energiei din România şi din întreaga regiune.
Este esenţial ca toţi românii să cunoască adevărul, dincolo de dezinformările toxică circulante în spaţiul public. Referitor la subiectul interconexiunilor, am solicitat în repetate rânduri la Bruxelles să avem cu toţii obligaţii şi drepturi egale. Aceasta este o chestiune de normalitate în cadrul proiectului european comun, care a început, reamintesc, prin uniunea cărbunelui şi oţelului.”
Aceste declaraţii au fost făcute pe pagina sa de Facebook de către ministrul Sebastian Burduja.
„România a fost, este şi va fi un bun cetăţean european”, a afirmat el, menţionând că ţara noastră dispune deja de interconexiuni de 4.000 MW cu toţi vecinii.
„Avem deja interconexiuni de 4.000 MW cu toţi vecinii, iar planul Transelectrica este să ajungem la peste 7.000 MW în următorii cinci ani. Alte state membre nu au acelaşi ritm. De exemplu, între Austria şi Slovacia nu există deloc interconexiuni. Capacitatea dintre Austria şi Ungaria ar putea fi uşor dublată, însă acest lucru nu este dorit de mulţi ani.”
„Ca urmare a eforturilor din ultimul an la Bruxelles, dezvoltarea interconexiunilor şi îmbunătăţirea funcţionării pieţei europene a energiei au devenit priorităţi de grad zero pentru Comisia Europeană, prin vocea preşedintelui, Ursula von der Leyen, şi a comisarului pentru energie, Dan Jorgensen. Vom continua să urmărim implementarea acestor angajamente.”