Ai crezut vreodată că alegerea sticlei în locul plasticului este mai sănătoasă? Un studiu recent realizat de autoritățile franceze de siguranță alimentară sugerează contrariul. Conform cercetării, băuturile îmbuteliate în sticlă conțin mult mai multe microplastice decât cele ambalate în PET sau metal.
Analizând diverse băuturi, inclusiv apă, sucuri, bere și vin, cercetătorii au descoperit că sticlele pot conține de cinci până la 50 de ori mai multe particule de plastic. Acest fenomen este atribuit capacelor de sticlă, ale căror vopsele pot avea zgârieturi microscopice, eliberând astfel microplastice în conținutul băuturilor.
„Ne așteptam la exact opusul” a declarat Iseline Chaib, una dintre cercetătoarele implicate în studiu. Deși vinul a fost mai puțin afectat de această problemă, berea a depășit 60 de microparticule pe litru, iar sucurile și limonada nu erau cu mult mai bine.
Impactul acestor microplastice asupra sănătății nu este încă pe deplin înțeles, dar experții avertizează asupra posibilelor riscuri. O veste pozitivă este că o simplă curățare a capacelor cu aer și alcool poate reduce contaminarea cu până la 60%.