Ingrediente necesare:
- 1 kg creveți
- 100 ml ulei de măsline
- 1 ceapă mijlocie
- 4 căței de usturoi
- Sare și piper după gust
- 1 lingură pastă de roșii
- 700 ml roșii pasate
- 1 linguriță de zahăr (opțional)
- 50 ml vin alb demisec
- 250 g brânză feta
- 2 linguri de pătrunjel tocat
Mod de preparare:
Începeți prin a curăța creveții, dacă folosiți proaspeți. În cazul în care alegeți creveți congelați, asigurați-vă că i-ați decongelat, clătiți-i bine și lăsați-i să se zvânte.
Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius.
Într-o tigaie, încălziți uleiul de măsline și rumeniți creveții pe ambele părți, apoi transferați-i pe o farfurie pentru a fi lăsați deoparte.
În aceeași tigaie, căliți ceapa tăiată mărunt până devine aurie. Adăugați usturoiul tocat și continuați să căliți timp de un minut. Introduceți pasta de roșii, amestecați și lăsați să se gătească încă două minute. Apoi, adăugați roșiile pasate, sare, piper și, dacă doriți, zahărul pentru a contrabalansa aciditatea. Turnați vinul alb și amestecați bine. Lăsați sosul să fiarbă la foc mic timp de 10 minute.
Transferați sosul într-un vas termorezistent. Adăugați creveții și grăsimea lăsată de aceștia. Presărați jumătate din brânza feta mărunțită și pătrunjelul tocat deasupra.
Dați vasul la cuptor pentru 10 minute. Apoi, scoateți-l și adăugați restul de brânză feta și pătrunjelul, continuând să coaceți încă 10 minute.
Creveții Saganaki sunt delicioși atât calzi, cât și reîncălziți, fiind perfecti pentru a fi serviți cu lipie sau alte garnituri.