Radu Burnete, consilier prezidențial, a declarat la o emisiune televiziune că, în cadrul discuțiilor cu Comisia Europeană, președintele Nicușor Dan a obținut o „flexibilitate maximă” referitoare la măsurile fiscale și la Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pentru a evita deteriorarea economiei românești.
Burnete a subliniat că oficialii de la Bruxelles nu sunt responsabili pentru majorările de taxe, menționând că problemele financiare ale României sunt bine cunoscute și că un eventual faliment ar avea consecințe mult mai grave decât actualele tăieri bugetare.
„Comisia Europeană nu este un bau-bau, ci un partener care ne ajută să evităm un accident nefericit”, a afirmat Burnete. El a adăugat că România, la fel ca alte state membre ale Uniunii Europene, trebuie să respecte anumite etape pentru a aborda deficitul bugetar excesiv.
Consilierul a explicat că România trebuie să depună un raport în care să prezinte măsurile luate pentru a combate deficitul, menționând că discuțiile cu agențiile de rating sunt mult mai dificile decât cele cu Comisia Europeană.
Burnete a evidențiat că numărul angajaților din sectorul privat nu poate susține întregul aparat bugetar, care are peste 1,3 milioane de angajați. Doar 64% dintre românii apți de muncă sunt angajați, iar media în regiune este mult mai ridicată.
În concluzie, el a subliniat că prioritatea autorităților va fi combaterea evaziunii fiscale și a economiei gri, pentru a asigura o echitate mai mare în societate.