Întârzierile în construcția spitalelor: obstacole birocratice și provocări locale

Întârzierile în construcția spitalelor: obstacole birocratice și provocări locale

Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a discutat la Digi24 despre dificultățile întâmpinate în cadrul proiectelor de construcție a spitalelor finanțate prin PNRR. Un exemplu relevant este un spital blocat timp de 16 luni din cauza lipsei avizului de mediu necesar pentru tăierea a trei nuci.

„Investiția depășea 200 de milioane euro și, din cauza legislației speciale privind nucii, am fost nevoiți să relocăm copacii pentru a avansa lucrările”, a explicat ministrul.

Rogobete a subliniat că întârzierile nu sunt doar rezultatul problemelor la nivel central, ci și al ineficiențelor la administrațiile locale. „Cetățenii ar trebui să se întrebe autoritățile locale de ce unele spitale se construiesc, în timp ce altele sunt blocate”, a adăugat el.

Primele spitale care vor fi operaționale în acest an sunt Spitalul de Boli Cerebrovasculare din Cluj și Spitalul Județean de Urgență din Bistrița-Năsăud. Alte două unități vor fi inaugurate în primul trimestru din 2026, iar restul de 10 proiecte sunt așteptate să fie finalizate între august și octombrie anul viitor.

Ministrul a asigurat că fondurile din PNRR destinate acestui sector nu se vor pierde, menționând că constructorii au propus soluții pentru accelerarea lucrărilor, inclusiv prin creșterea numărului de muncitori și extinderea programului de lucru.

„În cadrul PNRR, avem planificate minim 19 spitale și am semnat 24 de contracte pentru a preveni blocajele”, a declarat Rogobete, subliniind complexitatea legislației achizițiilor publice.

În contrast cu optimismul său, ministrul Investițiilor și Fondurilor Europene, Dragoș Pîslaru, a avertizat că unele spitale nu au înregistrat progrese, iar investițiile la 14 dintre cele 19 spitale reprezintă un risc semnificativ. „Există spitale care nu au avut niciun progres, iar pentru altele, trebuie să discutăm despre soluții pentru a le accelera”, a adăugat el.

Informatii preluate si adaptate din: Gazeta de Sud
Etichete: birocrație construcție întârzieri PNRR sănătate spitale
Autor: Radulescu Mihai