Cum să te protejezi de efectele caniculei: sfaturi esențiale

Cum să te protejezi de efectele caniculei: sfaturi esențiale

Pe parcursul verii, temperaturile ridicate și umiditatea cresc riscurile de afecțiuni legate de căldură. Acest pericol este amplificat în timpul valurilor de căldură, când indicele de căldură crește considerabil.

Prevenția este cheia pentru a evita bolile provocate de căldură. Este important să urmăriți prognozele meteo și să vă adaptați activitățile în funcție de condițiile climatice. Persoanele din regiunile joase și de coastă trebuie să fie în alertă cu privire la temperaturile extreme.

Crearea unui mediu răcoros

În zilele caniculare, cel mai bine este să rămâneți în locuințe cu aer condiționat. Acesta ajută la menținerea unei temperaturi interioare confortabile. Nu este necesar să fie pornit continuu, dar este recomandat să fie folosit în timpul celor mai călduroase ore ale zilei. În lipsa aerului condiționat, petrecerea timpului în spații publice climatizate poate fi o soluție eficientă pentru a evita căldura extremă.

Importanța jaluzelelor

Deși ventilatoarele pot oferi o senzație de răcoare, acestea devin ineficiente când temperatura depășește 35 de grade Celsius. Închideți jaluzelele sau trageți perdelele pentru a reduce efectul razelor solare, lăsând totuși aerul să circule. Aceste măsuri pot diminua pătrunderea căldurii interioare cu până la 80%.

Faceti dușuri reci sau băi pentru a vă răcori. Alegeți îmbrăcăminte lejeră, de culoare deschisă, care să permită pielii să respire.

Activitățile în aer liber

Evitați sporturile sau activitățile fizice intense în timpul celor mai calde ore ale zilei. Este indicat să planificați exercițiile fizice pentru dimineața devreme sau seara. Dacă este necesar să ieșiți, purtați o pălărie cu boruri largi, ochelari de soare și aplicați cremă de protecție solară. Asigurați-vă că vă odihniți la umbră cât mai des.

Hidratarea și alimentația

Consumați multă apă rece sau băuturi răcoritoare. Este recomandat să limitați băuturile cu cofeină, zahăr și alcool. Aportul de lichide ar trebui să fie de 8-10 pahare pe zi, chiar și atunci când nu simțiți sete. Optați pentru mese ușor digerabile și echilibrate.

Impactul căldurii asupra organismului

Când temperaturile cresc, organismul se răcorește prin transpirație. Însă, în condiții de umiditate crescută, acest mecanism devine ineficient, ceea ce poate duce la diverse afecțiuni legate de căldură.

Insolația

Insolația este una dintre cele mai severe afecțiuni ce se pot produce pe vreme caniculară, când organismul nu mai poate să se răcească. Aceasta poate duce la o creștere a temperaturii corpului de până la 41 de grade Celsius în doar câteva minute, afectând funcțiile vitale. Persoanele cele mai vulnerabile sunt cele în vârstă, copiii mici și cei cu probleme de sănătate preexistente.

Simptomele insolatiei includ:

  • Temperatura corpului peste 39,5 grade Celsius
  • Piele roșie, uscată, fără transpirație
  • Ritm cardiac rapid
  • Dureri de cap severe, amețeli și confuzie
  • Pierderea conștiinței

Primul ajutor

În cazul unei insolatii, transportați persoana afectată la spital. Între timp, mutați-o într-un loc răcoros și umbrit și ajutați-o să-și scadă temperatura prin aplicarea de prosoape umede. Nu oferiți lichide persoanei afectate; medicii vor face acest lucru prin perfuzie intravenoasă.

Informatii preluate si adaptate din: Gazeta de Sud
Etichete: caniculă hidratare prevenție sănătate siguranță vreme extremă
Autor: Radulescu Mihai