Avertizări ignorate: Cum au reacționat liderii României la deficitul bugetar din 2024

Avertizări ignorate: Cum au reacționat liderii României la deficitul bugetar din 2024

Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au fost informați în perioada august-decembrie 2024 despre riscurile asociate deficitului bugetar al României, conform unor documente oficiale. În această perioadă, Iohannis ocupa funcția de președinte, Ciolacu era premier, iar Ciucă președinte al Senatului.

Primul document de avertizare a fost emis pe 19 august 2024 de Ministerul Finanțelor, iar ultimul pe 20 decembrie 2024. La câteva zile după ultima informare, agenția de rating Fitch a retrogradat România, subliniind astfel problemele financiare ale țării.

Marcel Ciolacu a recunoscut că deficitul bugetar al României pentru 2024 a ajuns la 9,3% din PIB, cel mai mare din Uniunea Europeană. Cu toate acestea, el a susținut pe Facebook că „România nu este în niciun colaps economic” și că deficitul este justificat prin investiții necesare în educație și sănătate.

Ciolacu a adăugat că, fără aceste investiții, deficitul ar putea fi redus, dar acest lucru ar afecta dezvoltarea infrastructurii și serviciilor publice. În răspunsurile sale, el a evidențiat măsurile de susținere a elevilor și pensionarilor, precum și creșterile salariale pentru personalul din diverse domenii.

De cealaltă parte, Nicolae Ciucă a evitat să comenteze direct despre deficit, punând accent pe creșterea economică de 4,7% în timpul mandatului său și pe atragerea de investiții străine. El a subliniat realizările economice, fără a aborda problema deficitului bugetar.

Între timp, Klaus Iohannis nu a putut fi contactat pentru a oferi un punct de vedere, având în vedere retragerea sa din viața publică după demisia din februarie 2025.

Informatii preluate si adaptate din: Gazeta de Sud
Etichete: Ciolacu Ciucă deficit bugetar finanțe publice Iohannis
Autor: Radulescu Mihai