În contextul Zilei Mondiale fără Fumat, care va avea loc pe 31 mai 2025, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) reiterează importanța colaborării între guverne, organismele de reglementare și organizațiile de sănătate publică pentru a intensifica eforturile de interzicere a aromelor în toate produsele din tutun și de a reglementa strict aditivii utilizați.
Sub deviza „Nu te lăsa indus în eroare de aromele atrăgătoare!”, se evidențiază modul în care aceste inovații în produsele din tutun acționează ca o „capcană aromatizată”, diminuând percepția riscurilor în rândul tinerilor.
„În ultimii ani, tot mai mulți fumători au început să utilizeze alternative la fumatul tradițional, cum ar fi produsele din tutun încălzit (HTP), sistemele electronice de livrare a nicotinei (ENDS) și sistemele electronice de livrare fără nicotină (ENNDS). Aceștia sunt determinați să facă această schimbare datorită promovării acestor produse ca soluții mai sigure și mai puțin nocive pentru sănătate. Mulți utilizatori au devenit consumatori duali, în ciuda intenției inițiale de a reduce consumul unui alt produs din tutun. Utilizarea acestor alternative a crescut alarmant printre minori și tinerii nefumători”, avertizează reprezentanții INSP.
Toate formele de consum de tutun sunt dăunătoare sănătății și nu există un nivel sigur de expunere la tutun. O varietate de arome (peste 16.000 de arome), de la cele fructate și dulci, până la cele mentolate, sunt adăugate produselor din tutun pentru a îmbunătăți gustul și a masca asprimea naturală a nicotinei și a altor substanțe chimice toxice.
„În ochii neavizați ai copiilor și adolescenților, aromele și aditivii chimici cresc atractivitatea produselor din tutun, transformându-le în produse asemănătoare dulciurilor tentante. Acest lucru conduce la o percepție falsă a riscurilor și la formarea unei noi generații de consumatori dependenți. Adolescenții care utilizează țigări electronice cu arome sunt de trei ori mai predispuși să continue vapatul și să înceapă ulterior fumatul de țigări tradiționale, comparativ cu cei care folosesc produse din tutun fără arome”, afirmă oficialii INSP.
În România, 43% dintre adolescenți au declarat că au folosit la un moment dat o țigară electronică, comparativ cu 35% dintre adolescenții din Uniunea Europeană.