Importanța protecției copiilor împotriva agresiunii fizice și verbale

Importanța protecției copiilor împotriva agresiunii fizice și verbale

Cu ocazia Zilei Internaționale a Copiilor Victime ale Agresiunii, reprezentanții Direcției de Asistență Socială (DAS) Baia Mare subliniază rolul crucial pe care îl au părinții, familia apropiată și adulții din viața copiilor în protejarea acestora de pericole. Atunci când se observă o agresiune asupra copiilor, este esențial ca aceasta să fie semnalată imediat și nu ignorată.

„Această zi ne oferă ocazia să conștientizăm încă o dată responsabilitatea noastră, ca adulți – părinți, bunici, rude, vecini, prieteni și profesioniști din diverse domenii – de a asigura protecția copiilor împotriva oricărei forme de abuz sau violență și de a informa cu promptitudine instituțiile competente care pot interveni în situații ce pun în pericol siguranța și dezvoltarea fizică, psihică și emoțională a copiilor”, afirmă oficialii instituției.

Din păcate, în municipiul Baia Mare și în întreaga regiune Maramureș, există numeroase cazuri de minori care se află în situații de risc și necesită protecție. Aceasta include atât copii abandonați de cei care ar trebui să îi îngrijească, cât și victime ale diferitelor acte de agresiune fizică sau verbală, care nu au capacitatea de a se apăra.

„Serviciul Social, Copil Familie din cadrul Direcției de Asistență Socială Baia Mare primește zilnic minori în situații de risc, fie că este vorba de neglijare, expunere directă sau indirectă la forme de agresiune (verbală, fizică, emoțională etc.), dificultăți cauzate de deprivarea materială a familiei, conflicte între părinți din cauza divorțului sau separării, absenteism sau abandon școlar, ori expunere la comportamente periculoase pentru viața și siguranța lor. Cazurile sunt adesea semnalate de DGASPC Maramureș, Poliția Municipiului Baia Mare, Spitalul Județean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia Mare, precum și de unități de învățământ din municipiu.

Echipa multidisciplinară a Serviciului Social Copil, Familie oferă suport minorilor vulnerabili și familiilor acestora, având ca scop prevenirea separării copilului de familie și respectarea interesului superior al acestuia. Aceasta include furnizarea de servicii integrate: informare, consiliere socială, consiliere psihologică, găzduire și asistență psiho-socială în cadrul centrului de recuperare destinat victimelor violenței în familie, pentru mame și copiii expuși agresiunii”, adaugă reprezentanții DAS Baia Mare.

Violența împotriva copiilor constituie o încălcare gravă a drepturilor fundamentale ale acestora, având consecințe severe asupra dezvoltării lor în toate aspectele. Conform articolelor 19, 34, 36, 37 și 39 din Convenția asupra Drepturilor Copilului, copiii trebuie să fie protejați împotriva oricăror forme de exploatare, violență, abuz, abandon și alte tratamente dăunătoare.

Convenția asupra Drepturilor Copilului a fost adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite pe 20 noiembrie 1989, fiind ratificată și de România prin Legea nr. 18/1990, publicată în Monitorul Oficial nr. 314 din 13 iunie 2001.

Etichete: abuz agresiune asistență socială Baia Mare copii drepturile copilului intervenție Maramureș protecție violență
Autor: Radulescu Mihai